Profesorica ustavnog prava: Postoje tri velika moguća problema za Lex Todorić

Foto: Hina, Screenshot: YouTube

VLADA je još u petak najavila donošenja zakona o strateškim tvrtkama koji je u javnosti dobio naziv Lex Todorić. Naime, iako je Martina Dalić rekla kako će se taj zakon odnositi na sve tvrtke koje zadovoljavaju predviđene uvjete, a to je milijardu kuna duga i preko 8000 zaposlenih, jasno je da je upravo Agrokor jedina privatna tvrtka koja udovoljava tom uvjetu.

Premijer Andrej Plenković danas je izjavio kako će se učiniti sve da zakon bude u skladu s Ustavom, kao da to nije nešto što se podrazumijeva.

"Mi ćemo napraviti sve da ovaj zakon bude u skladu s Ustavom", poručio je Plenković.
Rekao je kako su slična rješenja imale i brojne članice EU-a.

"Brojne članice EU-a ponekad su se našle u sličnim okolnostima i većina njih je posezala za posebnim zakonskim rješenjima koja su u tim situacijama bila najprimjerenija", poručio je premijer.

Za komentar o ovom zakonu i njegovoj ustavnosti upitali smo Sanju Barić, redovitu profesoricu i predstojnicu Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci.

Ona u slučaju Lex Todorić vidi tri potencijalna problema zbog kojih bi ovaj zakon mogao imati problema u odnosu na Ustav.

Tri moguća problema

"Vidim tri moguća ustavna problema s tim zakonom. Prvi je taj da se zakon ne smije odnositi samo na jednu osobu, odnosno na jedan subjekt. Mi, naravno, imamo zakone koji se odnose na jednu osobu. Primjerice, kad govorimo o predsjedniku nakon isteka dužnosti. No to se odnosi na bilo koju osobu koja se može naći u poziciji predsjednika. Onda imamo, primjerice, zakon o Hrvatskom crvenom križu, ali taj zakon osniva tu organizaciju i regulira njeno postojanje. Onda ćemo se sjetiti Lex Komadine ili Lex Vlahušić čija ustavnost se čeka, ali tu je posve očito da se može naći niz osoba u istoj situaciji, u poziciji u kojoj su se nalazili Komadina ili Vlahušić", objašnjava nam profesorica Sanja Barić.


"No u ovom slučaju postoji samo teoretska šansa da se neko trgovačko društvo nađe u takvoj poziciji jer svi znamo da nemamo ni blizu toliko trgovačkih društava s tim brojem zaposlenika i tim dugovima, a koji su najavljeni kao uvjet da bi se zakon na njih promijenio", kazala je Sanja Barić.

"Znači, potpuno je jasno da se u stvarnosti zakon primjenjuje na jedno jedino trgovačko društvo u privatnom vlasništvu", naglasila je ta profesorica ustavnog prava.

"Drugi argument je taj da su ekonomski analitičari, a ja to nisam, izrazili sumnju da će taj zakon proizvesti čitav niz daljnjih problema u provedbi, što bi se u pravnom smislu reflektiralo na racionalnost zakona. Uvjet ustavnosti svakog zakona je njegova racionalnost i razumnost. Dakle, ako su predvidljivi veći problemi, onda je on u startu sumnjive racionalnosti i razumnosti", rekla je Sanja Barić.

Neravnopravni položaj na tržištu


"Treći argument koji proizlazi iz utvrđenja prvog je taj da se jedan subjekt stavlja u neravnopravni položaj na tržištu, što je u suprotnosti s ustavnim pravom jednakosti svih tržišnih subjekata i poduzetničkih sloboda", objasnila je ona.

Osvrnula se kratko i na izjavu Andreja Plenkovića da će se sve učiniti da zakon bude u skladu s Ustavom.

"Što se tiče toga da će se truditi da zakon bude sukladan Ustavu, naravno da je to tako. Oni imaju  službu koji se time bavi, a to je Ured za zakonodavstvo. Naravno da se mogu konzultirati i s profesorima sa sva četiri pravna fakulteta u zemlji", zaključila je Sanja Barić u razgovoru za Index.
 

Pročitajte više