Prognoza ruskog naftnog diva: Cijena nafte će iznositi 250 dolara po barelu!

ŠEF ruskog naftnog diva Gazproma Aleksej Miller izrekao je danas crnu prognozu po kojoj će cijena nafte iznositi 250 dolara po barelu.

"Svjedoci smo kritičnog porasta cijene goriva. Cijena će doseći neviđenu razinu. Predviđa se da će barel sirove nafte iznositi 250 dolara", rekao je Miller, ne želeći prognozirati kada bi se to moglo dogoditi, na današnjoj novinskoj konferenciji u sklopu kongresa europskih poslovnih ljudi u Deauvilleu.

Procijenio je da će natjecanje za taj izvor energije biti sve snažnije. Miller kaže da na cijenu nafte "ozbiljno utječu burzovne spekulacije" ali da taj utjecaj nije odlučujuć.

Pad cijene nafte nakon velikog skoka od prošlog petka

Nakon što je u petak cijena nafte strelovito skočila za 11 dolara i došla do 139 dolara za bare, cijene na svjetskim tržištima su u ponedjeljak pale za više od četiri dolara. Do pada i stabiliziranja cijena došlo je nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila prognozu rasta potražnje za naftom u 2008. na najnižu razinu od 2002., smanjivši procjenu za 230.000 barela dnevno, na 800.000 barela dnevno.

Na američkom tržištu je barel sirove nafte sada pojeftinio sedam centi, na 133,41 dolara. dok se na londonskom tržištu spustila za dva centa na 133,89 dolara za barel.

No, s druge strane zabrinjavajući pad opskrbe i tu je IEA revidirala svoje prognoze smanjivši očekivanja o rastu opskrbe iz zemalja koje nisu članice OPEC-a s prethodnih 680.000 barela na 460.000 tisuća barela.

Trgovci naftom ističu da naglasak na nedovoljnoj opskrbi nadjačavaju očekivanja pada potražnje a na rast cijena utječe i slabi dolar.

D.M.

Pročitajte više