Prokleta mogućnost izbora: Igor Rađenović na Bandićevoj listi

ONO ŠTO bi nekome mogla biti vrhunska privilegija, Igoru Rađenoviću predstavlja vrhunsku muku. Predsjednik stranke Zoran Milanović ponudio mu je drugo mjesto na listi za lokalne izbore u Zagrebu, ali na njegovu žalost, odmah iza nositelja Milana Bandića. I tako čovjek koji je nakon afere u Zagrebačkim cestama postao simbol borbe protiv korupcije u gradskim tvrtkama i Holdingu, preko noći postaje čovjek koji će sudjelovati u kampanji za izbor aktualnog gradonačelnika koji je smatra glavnim krivcem za takvo stanje. Izbor je to između čekića i nakovnja.

Iako se činilo da je Rađenović na ovim izborima imao mnogo opcija, prava je istina da zapravo nema ni jednu. Ova s kandidaturom na Bandićevoj listi čini se najboljom, premda bi se mogla pretvoriti u - najgoru.

Ako Rađenović pristane na Milanovićevu ponudu, mogao bi privući antibandićevske birače koji bi inače glasali za SDP, ali ne žele podržati Bandića. Milanović bi tako neutralizirao negativan imidž koji mu je priskrbio aktualni zagrebački gradonačelnik, a nada se i da bi u Gradsku skupštinu mogao ubaciti ljude nesklone Bandiću, kako bi barem donekle kontrolirao njegov rad.

Rađenović tu opet gubi

To je dobrim dijelom iluzija. Bandić je te ljude već odavno neutralizirao, zastrašio ili kupio, skupština puna tih "salonskih revolucionara" nije mu predstavljala smetnju čak ni kad je više ovisio o njoj, nego što će to biti slučaj nakon izravnog izbora za gradonačelnika.

Rađenović tu opet gubi. Ostat će usamljen na isturenoj antibandićevskoj poziciji što znači da ugrožava radno mjesto u Holdingu, a samim time i egzistenciju. Nakon afere u Zagrebačkim cestama bivši direktor uklonjen je iz tvrtke i marginaliziran na mjestu izvršnog potpredsjednika, u Holdingu, ali bez ikakvih ovlasti. Ne treba sumnjati da će Bandić nakon izbora učiniti sve da ga dodatno udalji od mjesta odlučivanja. Odnosno, mjesta makinacija.

I što mu još preostaje?

Osim toga, ako Rađenović odbije ponuđeno mjesto na stranačkoj listi ponovno riskira mnogo toga. Gubi poziciju u stranci, nešto u što je investirao proteklih 15 godina. Milanović ga želi iskoristiti kao predizborni PR i teško da će mu pružiti neku drugu priliku, ako ga sada ostavi na cjedilu. 

I što mu još preostaje? Baciti se naglavce u avanturu s Josipom Kregarom i njegovom izbornom listom. Tu mu je u ovim okolnostima zapravo i mjesto. Bila bi to bitka protiv Bandića i njegove kamarile, ali opet unaprijed izgubljena. Koliko god bi takva inicijativa dobro zvučala stanovnicima Zagreba, Kregar svejedno - kako sada stvari stoje - ne bi imao velike šanse u direktnom srazu s Bandićem. U tom slučaju, pak, Rađenović gubi sve, i stranku i radno mjesto u Holdingu.

Dakle, kad se malo bolje pogleda, svaka odluka koju Rađenović donese na ovim lokalnim izborima čini se gubitničkom. S Bandićem ili protiv njega, s Milanovićem ili protiv njega, ništa od toga ne zvuči obećavajuće.

Rađenović s Bandićem nakon svega više ne može surađivati

Predsjednik SDP-a ne predstavlja čvrsti oslonac u obračunu s Bandićem, jer je već toliko puta lavirao u svom odnosu s gradonačelnikom Zagreba (od sukoba do mirenja i nazad) da je samo pitanje vremena kad će se između Rađenovića i Bandića opredijeliti za onoga tko mu se pokaže korisnijim.

S druge strane, Rađenović s Bandićem nakon svega što se dogodilo u ZG cestama, a naročito fizičkog napada, više ne može surađivati. Odnosno, može probati - poput mnogih prije njega - uzeti neko direktorsko mjestu u zamjenu za šutnju, ali osim što Rađenovića nikad nije pratila takva reputacija, nakon afere u ZG cestama Bandić se neće dati dvaput nasanjkati.

I što Rađenović može učiniti? Uglavnom, čekati da Bandić nestane sa scene. Da izgubi izbore, da ga sustigne ruka pravde, da izgubi pozicije u SDP-u... Na njegovu žalost, zasad ništa od toga ne nudi preveliku nadu. Njegovom kandidaturom najviše dobivaju svi ostali: Milanović koji će privući antibandićevske glasove, Bandić koji će moći mahati činjenicom da surađuje sa svojim protivnikom i tako uglanca biografiju, lista SDP-a, pa i sam HDZ koji se raduje činjenici da će Bandićev protivnik biti visoko na kandidacijskoj listi. Doista prokleta mogućnost izbora.

Tomislav Klauški
Foto: Arhiva

Pročitajte više