Promatrači OESS-a nadzirat će izbore u SAD

ČETIRI godine nakon zbrke koju je uzrokovalo brojanje i ponovno prebrojavanje glasačkih listića na Floridi, ekipa stranih promatrača u srijedu stiže u SAD, gdje će nadzirati predsjedničke izbore 2. studenoga.

Prva ekipa OESS-a stići će najprije u Washington, gdje će joj se do kraja mjeseca pridružiti još stotinjak promatrača, izvijestila je glasnogovornica misije, Švicarka Barbara Haering.

Socijalistička zastupnica, naviknuta na praćenje izbora u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza neće se zadovoljiti praćenjem izbora samo u "državama u kojima je prije bilo problema".

"Naravno da ćemo biti prisutni na Floridi i Ohiju, ali i u ostalim državama u kojima prije nisu zamijećeni problemi", rekla je. Jedna od misija OESS-a je nadzirati jesu li zadovoljeni demokratski elementi u svih 55 zemalja članica.

Zbog kaosa koji je nastao nakon prebrojavanja glasova tijekom predsjedničkih izbora 2000. u američkoj saveznoj državi Floridi, američki je Vrhovni sud donio presudu prema kojoj je konačni pobjednik izbora u toj državi sadašnji američki predsjednik George Bush. Protivnik mu je bio Al Gore.

Kako se ne bi ponovila ista ili slična situacija, State Department je u kolovozu pozvao OESS da nadzire glasovanje, izazivajući time nezadovoljstvo republikanaca u Kongresu.

Pročitajte više