Prometna signalizacija mora se uskladiti s europskim standardima do kraja 2005.

Prometna signalizacija na hrvatskim cestama trebala bi se do kraja 2005. uskladiti s europskim standardima, određeno je to novim Pravilnikom o prometnim znakovima, opremi i signalizaciji na cestama koji u petak stupa na snagu.

Uz usklađivanje s europskim standardima, novim je Pravilnikom propisano da se pedesetak važećih prometnih znakova mora doraditi ili prepraviti.

Jedna od novosti je što se za oznake na cestama više neće koristiti žuta boja kojom se, među ostalim, označavao rub kolnika. Žuta boja se ukida jer je više ne koriste ni u europskim zemljama, skuplja je i teža za održavanje, kažu u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza.

Tom će se bojom ipak i dalje označavati mjesta zabranjenog parkiranja, trake za kretanje vozila javnog prijevoza, autobusna i taxi stajališta, biciklistički i pješački trakovi, te tzv. ležeći policajaci.

Prema novom Pravilniku "ležeći policajci" mogu postavljati samo na lokalnim i nerazvrstanim cestama u naseljima, odnosno ulazima u stambene četvrti. Zabranjeno je njihovo postavljanje na cestama na kojima se odvija javni autobusni prijevoz i prilazima bolnica.

Krajnji rok za usklađivanje cjelokupne prometne signalizacije s europskim standardima je kraj 2005., a do lipnja ove godine trebali bi se ukloniti svi znakovi koji nisu predviđeni novim Pravilnikom.

Kao prioritet u ovoj godini odredili smo državnu cestu D1 Karlovac-Plitvice-Split na kojoj bi se do početka ovogodišnje turističke sezone trebala uskladiti prometna signalizacija i postaviti nova turistička signalizacija, kazala je Hini glasnogovornica Ministarstvo pomorstva, prometa i veza Marina Halužan.

U Ministarstvu još ne znaju koliki broj znakova treba promijeniti i uskladiti s novim propisima, niti koliko će to koštati.

U Hrvatskim cestama koje su zadužene za državne ceste smatraju da će do zadanog roka 2005. izmijeniti znakove bez dodatnih troškova, odnosno u okviru redovitog održavanja i zamjene dotrajalih znakova. Hrvatske ceste godišnje zamjene oko 50.000 znakova.

Prometnu signalizaciju na državnim cestama s novim Pravilnikom moraju uskladiti Hrvatske ceste, na autoputovima Hrvatske autoceste, na županijskim Županijske uprave za ceste, a na lokalnim i nerazvrstanim lokalna samouprava.

Pročitajte više