Promovirana prva generacija visoko-obrazovanih poduzetnika

PRVA generacija visokoobrazovanih poduzetnika, njih 81, koji su nakon završenog trogodišnjeg studija na privatnom Visokom učilištu VERN, stekli zvanje ´ekonomist poduzetništva´, svečano su danas promovirani u zagrebačkom hotelu Sheraton, uz nazočnost hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

´Zadovoljstvo mi je prisustvovati dodjeli diploma za zvanje ekonomist poduzetništva za 80-ak mladih ljudi, jer to je zvanje, koje će uz napor države i vlasti, pridonijeti gospodarskom razvoju hrvatskog društva, integraciji hrvatskog gospodarstva u europske tijekove´, istaknuo je predsjednik Mesić.

Naglasio je veliku odgovornost države i vlasti da stvori optimalne uvjete da oni mogu svoje sposobnosti i znanje primjeniti za gospodarski razvoj. Ako su visoki porezi, tečaj, carine, ako pravni sustav ne funkcionira, stručnjaci i s nadljudskim sposobnostima ne mogu uspjeti, rekao je predsjednik Mesić te zaključio da se Hrvatska u tim uvjetima mora izjednačiti sa zemljama EU.

Dekan VERN-a Mijo Vrhovski istaknuo je da tim činom promocije Hrvatska postaje bogatija za 81 visoko obrazovanog ekonomista poduzetništva, spremnih za poduzetničke izazove - otvaranje novih tvrtki, zapošljavanja ljudi, što sve stvara realne pretpostavke bržeg gospodarskog rasta Hrvatske. To je prva generacija koja zna, hoće i može, poručio je dekan Vrhovski, podsjetivši kako je školovanje te vrste važno i zato jer je Hrvatska po međunarodnim kriterijima ocijenjena kao nepoduzetnička zemlja (među zadnjim je zemljama po razvoju poduzetništva), a upravo je poduzetništvo formula koja pruža neograničene mogućnosti za gospodarski razvoj. ´Znanje, poštenje, marljivost i vlastiti rad, uz toleranciju i jasan cilj, temeljna su načela svakog poslovnog uspjeha´, rekao je dekan Vrhovski.

Zamjenik ministra znanosti i tehnologije Zdenko Franić istaknuo je da su upravo obrazovani ljudi tog profila potrebni hrvatskom društvu na putu tržišne ekonomije i članstva u EU. Podsjetio je da su u svom studiranju oni prakticirali naučeno kroz radionice, te studirali prema međunarodnoj normi ISO 9000, što nedostaje drugim fakultetima. Bez informatike i tehnologije Hrvatska nema šanse na međunarodnom tržištu znanja i poduzetništva, rekao je, te poručio diplomantima da su oni pokretačka snaga koja društvo vuče u boljitak.

Visoka škola za ekonomiju poduzetništva s pravom javnosti - Visoko učilište VERN prvi je i jedini takav studij u Hrvatskoj, a pohvaljen je i pozitivno ocijenjen i od stručnog tima Sveučilišta Vaasa iz Finske, jednog od vodećih europskih sveučilišta za poduzetničke studije s kojima VERN uspješno surađuje.

Svečanost promocije diplomanata ekonomista-poduzetništva imala je i humanitarni značaj, jer su potaknuti pričom o maloj Eli, HIV pozitivnoj djevojčici iz Kaštel Novog, njenoj Osnovnoj školi ´Bijaći´ darovali 12 osobnih računala suvremene konfiguracije na kojima su studirali.

Pročitajte više