Pronađen još jedan gen povezan s Alzheimerovom bolešću

ŠVICARSKIi znanstvenici otkrili su još jedan gen, koji kada je defektan, povećava rizik od Alzheimerove bolesti.


Gen, označen kao CYP46, proizvodi protein koji potiče procese u mozgu i smanjuje prekomjerni kolesterol, koji vjerojatno ima važnu ulogu u nagomilavanju proteina (beta-amiolida) zbog kojih dolazi do začepljenja u mozgu oboljelih od Alzheimerove bolesti.


Kod ljudi s mutiranim oblicima gena CYP46 i APOE4 rizik od obolijevanja udeseterostručen je nego kod onih bez mutacije. Ranije je dokazano da defektni oblici gena APOE4, koji također utječu na prerađivanje kolesterola, povećavaju rizik od Alzheimera.

´Novi podaci ističu moguću vezu između kolesterola i stvaranja amiolida u mozgu´, napisao je autor studije Andreas Papassotiropoulos sa Sveučilišta u Zuerichu.

Studija je objavljena u časopisu ´Archives od Neurology´, a temelji se na ispitivanjima stotina mrtvih i živih pacijenata te na zdravim osobama.

Vjeruje se da oko četiri milijuna Amerikanaca boluje od Alzheimerove bolesti, čiji su glavni simptomi gubitak pamćenja, mentalnih sposobnosti i govora.

Rizik za obolijevanje povećava se nakon 60. godine života. Oko tri posto muškaraca i žena od 65. do 74. godine imaju tu bolest, a gotovo polovica oboljelih stariji su od 85 godina.

Točan uzrok bolesti ne zna se, no obdukcije mozga pokazuju abnormalne nakupine i zapletene snopove vlakana te visoke razine beta-amiolida. Neki znanstvenici vjeruju da gomilanje beta-amiolida ometa električne signale između stanica mozga, zbog čega mnoge stanice odumiru.

Benjamin Wolozin iz Sveučilišnog medicinskog centra Loyola u Maywoodu (Illinois) tvrdi da ta najnovija istraživanja otkrivaju kako je tijelo nesposobno preraditi kolesterol, koji je vjerojatan krivac za Alzheimerovu bolest.

Kolesterol povećava i rizik za bolesti srca, rekao je Wolozin, dodavši da globalna epidemija pretilosti znači dodatnu opasnost za mozak i tjelesni živčani sustav.

Pročitajte više