Propovijed nadbiskupa Josipa Bozanića u Dubrovniku

OBITELJ je silazila vijugavim putovima povijesti te je na jednom zaokretu naišla na moderna vremena...., pa je tako na putu iz Jeruzalema u Jerihon u susretu s modernim vremenima obitelj opljačkana i ostavljena polumrtva, rekao je zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić u propovijedi na festi sv. Vlaha u Dubrovniku.

"Prvo su joj ukrali vjeru koju je koliko-toliko, poput plamička pod pepelom, stoljećima čuvala. Prevladavajuća kultura nastoji obitelji oduzeti temeljnu vrijednost na kojoj počiva, a to je vrijednost vjerskog odnosa s Bogom, rekao je Bozanić, dodavši da "zaražena sekularizmom obitelj započinje samu sebe definirati isključivo ovozemaljskom i potpuno neovisnom stvarnošću".

"Negira se životnu vezu s Bogom, smatra ga se potpuno nevažnim i neutjecajnim u životnim odlukama, dotle da ga se izričito odbacuje, rekao je Bozanić i dodao kako se "u takvom kulturnom ozračju obitelj više ne može smatrati Božjom ustanovom, već ju se promatra samo kao ostvarenje ljudskih nauma, plodom ljudskih želja, prepuštenu potpunoj i isključivoj slobodi pojedinaca."

"Kad se obitelji oduzme temeljna kršćanska vrijednost, oduzimaju joj se i druge povezane s Božjim naumom utisnutim u narav muškarca i žene, kazao je Bozanić i dodao kako "obitelj tako gubi potrebu utemeljenosti na jedinstvenoj, isključivoj, neraskidivoj i vjernoj ljubavi koja je plod i znak zajedništva supružnika."

U takvim slučajevima muž i žena zaboravljaju, štoviše, niječu izvorno i duboko značenje riječi ljubav. Time, zapravo, širom otvaraju vrata društvenim i pravnim mjerama, sporovima, razvodima, novim bračnim vezama između rastavljenih", naveo je.

"Moraju se pojačati napori da se pravo na život još nerođene djece ne ostvaruje protiv majki, nego skupa s njima, kaže Bozanić i dodaje kako "rađanje djece ne suočava bračne parove samo sa zdravstvenim, odgojnim ili drugim poteškoćama, nego i s ozbiljnim gospodarskim i drugim ne stimulirajućim ponašanjem društva, kao što su npr. visoke cijene dječje hrane, odjeće i obuće."

"Mnogi su roditelji koji bi željeli imati više djece zbog ekonomskih poteškoća gotovo prisiljeni odustati od toga, kaže Bozanić i dodaje kako "moderna vremena oduzimaju ljepotu obiteljskog zajedništva, solidarnosti sa susjedima, svetu gostoljubivost prema putnicima i beskućnicima."

"Moderna vremena oduzimaju obiteljima nedjeljni odmor i blagdansko zajedništvo. Ako roditelji nemaju vremena za svoju djecu, ako s njima rijetko razgovaraju, ako s ljubavlju i strpljenjem ne prate njihova razmišljanja, kako mogu izvršavati tako važnu zadaću odgoja svoje djece, upitao je Bozanić ističući da su to "jednostavne riječi, ali neosporne, istinite i i aktualne koje označavaju i naglašavaju potrebu neraskidivog jedinstva i plodnosti obitelji."

"Rane zadane suvremenim obiteljima izazvane su pogrešnim tumačenjem slobode. Sloboda je shvaćena kao apsolutna i individualna vrijednost, a neizbježni rezultat takvoga poimanja slobode krajnja je privatizacija braka. Brak postaje isključivo stvar pojedinca. Tako pojedinac može jednostavno zahtijevati priznavanje sa strane društva i zakona čak i zajedništvo parova koje odbacuje različitost i komplementarnost spolova, kazao je Bozanić dodavši da nas takav prepun suprotnosti pluralizam ne može ostaviti ravnodušnima pred različitim mišljenjima te se ne smijemo pasivno prepustiti činjenicama. Pozvani smo zauzeti se za istinu i dobro obitelji i braka, poručio je zagrebački nadbiskup.

Pozvao je očeve da obnove pouzdanje u Boga, majke da postanu nezamjenjiva potpora postojanju svake osobe, a mlade da preuzmu zadaću što ju je Božja providnost povjerila svakom od njih.

Pročitajte više