Proširena EU želi bolje odnose sa susjedima

U ŽELJI da proširenje Europske unije ne dovede do stvaranja nove željezne zavjese u Europi, Europska komisija dogovorila je u srijedu da će osnovati radnu skupinu za jačanje veza sa svojim susjedima.

Europska komisija planira ojačati gospodarske i političke odnose s nizom zemaljama u sjevernoj Africi, na Bliskom istoku i na području bivšeg Sovjetskog Saveza koje će graničiti s Europskom unijom nakon što se ona iduće godine proširi s 15 na 25 članica.

"To je politički signal našim susjedima, signal koji želimo kao logičnu posljedicu proširenja koje je manje-više dovršeno", rekao je europski povjerenik za proširenje Guenter Verheugen.

"Radna skupina za širu Europu" sastavljat će akcijske planove za istočne europske i južne mediteranske zemlje, a odgovarat će Verheugenu, koji će toj problematici moći posvetiti više vremena nakon što se najveće proširenje EU u povijesti privede kraju.

EU nije spremna ponuditi punopravno članstvo Rusiji, Ukrajini ili Moldaviji, no vjeruje da se stabilnost, blagostanje i demokracija u tim zemljama mogu ojačati pristupom pogodnostima koje nudi njezino interno tržište.

"Predložili smo... široku viziju za naše nove susjede koja jasno ističe da proširenje ne vodi prema uspostavi tvrđave Europe. Predložili smo progresivan pristup pogodnostima članstva u zamjenu za progresivno usvajanje acquisa (pravne stečevine EU)", rekao je.

Među tim pogodnostima mogle bi se jednoga dana naći i puna sloboda kretanja ljudi, usluga, roba i kapitala, no ne i pravo glasa i puno sudjelovanje u europskim nadnacionalnim institucijama.

Pročitajte više