Proširena istraga u akciji "Dijagnoza 1"

ŽUPANIJSKOM sudu u Splitu USKOK je danas podnio još jedan zahtjev za proširenje istrage protiv petero optuženih u akciji "Dijagnoza 1".

USKOK sumnjiči pet hrvatskih državljana za primanje mita, pomaganje u primanju mita, poticanje na krivotvorenje isprava i krivotvorenje isprava, te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

U današnjem priopćenju USKOK je naveo kako postoji osnovana sumnja da je muška osoba u travnju 2007. godine od 43-godišnje prvoosumnjičenice zatražila primanje invalidske mirovine, što je platila 5 tisuća eura. Dio novca je zadržala za sebe, a 1500 eura je predala 35-godišnjaku od kojeg je zatražila izradu lažnih nalaza.

35-godišnji muškarac nalaze je predao osmoosumnjičeniku koji je na njih za 250 do 300 kuna otisnuo lažne žigove i potpisao se u ime drugih liječnika. Ti nalazi su zatim predavani na ocjenu radne sposobnosti i vještačenje invalidnosti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

U drugom slučaju prvoosumnjičenica je pribavila invalidsku mirovinu korisniku kojem je već bio utvrđen status vojnog invalida, zbog čega je primila 4700 eura.

J.C.

Pročitajte više