Prošla je godina dana od trostrukog ubojstva u Splitu. Zavadlav čeka presudu

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

PRIJE točno godinu dana u splitskom naselju Varoš se dogodio nezapamćeni zločin u kojem su tri muškarca izgubila život. 

Tu subotu, 11. siječnja, u samom centru grada 25-godišnji Filip Zavadlav je s 37 metaka iz kalašnjikova ubio Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25). Prema informacijama pristiglima u medije, Zavadlav ih je ubio jer su maltretirali njegovog brata zbog dugova vezanih uz drogu. 

Policija je Zavadlava uhitila dva sata i i 45 minuta nakon brutalnog trostrukog ubojstva. 

Prije njih do Zavadlava došao je socijalni radnik koji je prije skrbio o Zavadlavu i njegovoj obitelji. Filipa je prepoznao na snimci koju je snimio netko od građana, a na kojoj se vidi kako on s kalašnjikovom nakon ubojstva šeće ulicom. Odmah je nazvao Filipa Zavadlava, koji je u to vrijeme bio u obiteljskom stanu na splitskim Skalicama, a kako nije mogao s njim ostvariti suvislu komunikaciju, zatražio je da razgovara s njegovim ocem.

> Svjedok na suđenju Zavadlavu: Dva dana prije mi je u suzama rekao - "Sve je propalo"

Tada se socijalni radnik dogovorio s ocem osumnjičenog mladića da on i Filip dođu u kafić Borsalino te da se javi policiji da dođe po njega. S njima je pričekao policiju te je upravo zbog njegova angažmana dva sata nakon ubojstva identificiran glavni osumnjičeni, koji je zato uhićen u najkraćem roku bez ikakvih problema i dodatnih žrtava.

Dio javnosti podržao Zavadlava

Socijalni radnik imao je saznanja o životu cijele obitelji jer ih je dugo imao pod nadzorom te je znao kroz što su sve prošla sva tri sina iz obitelji Zavadlav.

Uskoro je i javnost saznala za probleme koji su se godinama gomilali u obitelji pa su se otvorila i brojna pitanja o ulozi Centra za socijalnu skrb i odgovornosti institucija koje nisu reagirale na vrijeme i osigurale Filipu Zavadlavu i njegovoj braći bolje uvijete odrastanja.

Tragične priče iz Zavadlavove prošlosti uskoro su senzibilizirale dio javnosti koja je stala na stranu trostrukog ubojice.

> Majka je ubojicu iz Splita dugo zlostavljala, njega i braću mlatila je po glavi

> Detalji presude splitskom ubojici: Majka čuvala stražu, on pljačkao crkve

Brojni svjedoci su u medijima ponavljali da se radi o mirnom i povučenom mladiću koji je samo želio zaštititi brata ovisnika, a kreirana je i Facebook grupa Pravda za Filipa koja je okupljala nekoliko desetaka članova. Članovi grupe najavili su i prosvjed podrške, a angažirali su mu i odvjetnika Branka Šerića.

Branio se šutnjom

Suđenje Zavadlavu pratile su jake mjere osiguranja, a policija je navodno strahovala od moguće osvete iz navijačkih krugova kojima je pripadao jedan od ubijenih.

Na suđenju se doznalo da je Zavadlav primao prijetnje i da je koji mjesec prije trostrukog ubojstva bio napadnut, no taj događaj zasad nije povezan s ubijenima.

Njihove obitelji smatraju da su ubijeni greškom i da nisu bili povezani s prodajom droge bratu Filipa Zavadlava i utjerivanjem dugova.

> Zavadlav u sudnicu došao u lancima i pancirki. Policija strahuje od osvete?

> Filip Zavadlav, trostruki ubojica iz Splita, prvi put iznio obranu

Kako se suđenje bliži svom kraju, odvjetnik Branko Šerić i dalje se nada da će dokazati da njegov branjenik nije bio ubrojiv.

Zavadlav se branio šutnjom, a prijeti mu do 50 godina zatvora.

Pročitajte više