Proslava 10. obljetnice Međimurske županije: Vijenci na kripti Zrinskog i Frankopana

POLAGANJEM vijenaca na kriptu u kojoj su ostaci Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana u zagrebačkoj Katedrali te prigodnim programom ispred Katedrale i na Trgu bana Jelačića danas je i u Zagrebu obilježena deseta obljetnica Međimurske županije.

Međimurska županija svoj dan obilježava u spomen na dan pogubljenja hrvatskih velikana Zrinskog i Frankopana 30. travnja 1671.

Vijence su na kriptu Zrinskom i Frankopanu uz njihovu poruku "navik on živi - ki zgine pošteno" položili nadvojvoda Otto von Habsburg sa suprugom Reginom, zamjenica veleposlanika Republike Austrije u RH i opunomoćena ministrica Ursula Fahringer, prva tajnica i zamjenica veleposlanika Republike Turske u RH Sibel Erkan, zamjenik mađarskog veleposlanika u RH Ferenc Kekesi te međimurski župan Branko Levačić.

Potom ih je primio pomoćni biskup zagrebački mons. Josip Mrzljak.

U prigodnom programu ispred Katedrale i na Trgu bana Jelačića sudjelovale su Zrinska garda iz Čakovca, varaždinska građanska garda, požeška gradska straža, dubrovačkih trombunjeri, husarsko društvo iz Pečuha i Keglevičeva straža iz Kostela u Zagorju.

Zbog centralističkih i germanizatorskih težnji bečkog dvora i sklapanje mira u Vašvaru (1664.) hrvatski i ugarski plemići pokrenuli su urotu protiv Hasburgovaca. U početku pokreta na čelu je bio hrvatski ban Nikola Zrinski, a nakon njegove pogibije 1664. brat mu Petar. Nezadovoljni svojim položajem hrvatski velikani nudili su hrvatsko-ugarsku krunu i tadašnjem francuskom kralju Luju XIV. U pokret se uključio i Fran Krsto Frankopan koji je bio brat Petrove žene Katarine Zrinske. Zbog stalnih sukoba s bečkim dvorom i stalne opasnosti od Turaka Zrinski se odlučio nagoditi s Turcima. Uvjereni u uspjeh pregovora s Turcima počeli su se pripremati za ustanak, ali kad je Zrinski shvatio da Turci ne misle ozbiljno pokušao je zatražiti oprost od Beča. Tamo su zatvoreni i poslije višemjesečne istrage osuđeni i zbog veleizdaje pogubljeni 30. travnja 1671. u Bečkom Novom Mjestu.

Slomom Zrinskog i Frankopana uništene su najmoćnije hrvatske velikaške obitelji i oslabljena njihova sposobnost da se bore za hrvatska prava.

Proslavu desete obljetnice Međimurska županija započela je danas u Čakovcu skupštinskom svečanom sjednicom na kojoj su zaslužnim pojedincima, udrugama i institucijama dodijeljene nagrade.

Proslava će se nastaviti i sutra.

Pročitajte više