PROSLAVLJEN BLAGDAN BLAŽENOGA AUGUSTINA KAŽOTIĆA

Blagdan blaženoga Augustina Kažotića (oko 1260. 1323. ) proslavljen je večeras svečanim misnim slavljem, što ga je u svetištu bl. Augustina na zagrebačkoj Peščenici predvodio pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak. L

Blaženi Augustin Kažotić Trogiranin, kojega je 1702. papa Klement IX. proglasio blaženim, jedan je od najučenijih ljudi svoga vremena, dominikanac, biskup Zagreba i talijanskoga grada Lucere, prvi je hrvatski blaženik i jedan od prvih teoloških pisaca u Hrvata, kazao je u propovijedi biskup Mrzljak.

Vrsni propovjednik koji se isticao velikom erudicijom, svetošću, milosrđem i svim ostalim krepostima bio je učen i dobar pastir, podsjetio je biskup Mrzljak, dodavši kako je blaženik Kažotić vodstvo Crkve zagrebačke preuzeo u vrlo teškom vremenu nakon progona vjernika od Tatara i drugih osvajača.

Blaženik Kažotić bio je u svojim razmišljanjima dalekovidan, sazvao je Prvu sinodu Crkve zagrebačke, rekao je biskup Mrzljak, a upravo je ta sinoda poticaj za uspješno odvijanje Druge sinode, za koju se ovih godina priprema zagrebačka Crkva. Svoju dobrotu i učenost ugledni biskup i dominikanac iskoristio je u prosvjećivanju naroda i u poduci svemu važnom potrebnim za život, a najveću skrb pokazivao je prema siromašnima, rekao je Mrzljak.

Današnja Crkva i te kako treba takve uzore, poput blaženika Kažotića, koji je bio svjedok vjere, ljubitelj istine, pravde boreći se za vlastiti narod.

Župa blaženog Augustina Kažotića koju vode hrvatski dominikanci, utemeljena je u rujnu 2002. godine.

(Hina) xatod yln

Pročitajte više