Prosper traži od RS uhićenje ratnih zločinaca

AMERIČKI veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper, u današnjem je govoru pred zastupnicima parlamenta Republike Srpske u Banjoj Luci najavio mogućnost međunarodnih sankcija protiv RS u slučaju izostanka uhićenja ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Prosper je rekao da vlada RS mora "sve resurse usmjeriti prema uhićenju ratnih zločinaca" te da se moraju intenzivirati mjere kojima se blokiraju kretanje i novčana sredstva osobama osumnjičenima za ratne zločine. Međunarodna zajednica će sa svoje strane, u suprotnome, primijeniti gospodarske i političke sankcije protiv čelnika RS "koji poriču ili ignoriraju svoje dužnosti", istaknuo je on.

"U političkim srukturama RS, a vjerovatno i u redovima zastupnika ove skupštine, postoje ljudi koji ovaj problem mogu odmah riješiti tako što ce Karadžića i Mladića privesti pred lice pravde ili ih privoljeti na dragovoljnu predaju", rekao je veleposlanik Prosper.

Prosper se tijekom boravka u Banjoj Luci sastao i s predsjednikom RS Draganom Čavićem. Tom prigodom američki veleposlanik je kazao da je uhićenje osumnjičenih za ratne zločine, osobito Radovana Karadžića i Ratka Mladića, prioritet od kojega američka administracija neće odustati.

(Hina) xspod ysb

Pročitajte više