Prospere: SAD nemaju dogovor s Karadžićem

AMERIČKI veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper kazao je da nema, niti je bilo dogovora sa Radovanom Karadžićem, čime je ottklonio nagađanja što su se posljednjih dana pojavile u javnosti prema kojima je američki pregovarač Richard Holbroock sugerirao ratnome zločincu "da se sakrije i nestane zauvijek".

Prospere je to izjavio u razgovoru za izdanje Nezavisnih novina, koji bi se u prodaji trebale naći u petak.

U svezi uhićenja generala vojske Republike Srpske u mirovini Bogdana Subotića, koji je bio šef vojnog kabineta Radovana Karadžića, pod sumnjom da pripada mreži koja pruža potporu u skrivanju ratnih zločinaca, Prospere je naglasio da "korak po korak postupno pratimo, demontiramo i uništavamo mrežu potpore Radovanu Karadžiću.

U svakoj novoj akciji dobijamo sve više informacija o prirodi te mreže, prirodi njihovih aktivnosti koje koriste isključivo toj mreži, dodao je.

Veleposlanik Prospere potvrdio je da je bilo isplata iz fonda "Nagrada za mir" u kojoj je svota od pet milijuna američkih dolara namijenjena osobama koje pruže informacije o ratnim zločincima-bjeguncima.

"To je pravi program koji zaista daje rezultate. Slični programi daju rezultate i u drugim dijelovima svijeta, u Iraku na primjer", ustvrdio je veleposlanik Prospere.

Pročitajte više