Prosvjed i zahtjevi Udruženja radnika "Borova"

Nekoliko stotina bivših radnika tvornice Borovo, članova Udruženja radnika "Borova", danas je mirno prosvjedovalo ispred te tvornice u vukovarskoj četvrti Borovo naselje, tražeći, kako kažu, "prava koja im pripadaju iz radnog odnosa".

Udruženje radnika "Borova" okuplja oko 3700 bivših radnika, većinom srpske nacionalnosti, koji su u vrijeme srpske okupacije Vukovara ostali na okupiranom području i nastavili raditi u "Borovu".

Budući da se do zadanog roka nisu javili Upravi "Borova" u progonstvu u Zagrebu, početkom prosinca 1991. godine dobili su otkaze.

Udruženje tih radnika smatra kako su otkazi bili nelegalni, a predsjednik udruženja Mirko Grahorac tvrdi da je "riječ o diskriminaciji radnika Borova na nacionalnoj osnovi".

Također je rekao kako je dio bivših radnika ostvario prava iz radnog odnosa. "Ako su oni imali pravo na to, imamo i mi", rekao je Grahorac obraćajući se prosvjednicima.

Riječ je pak o 1476 bivših radnika "Borova", većinom hrvatske nacionalnosti, koji su nakon srpske okupacije Vukovara otišli u progonstvo. Po povratku iz progonstva ti radnici "Borova" proglašeni su tehnološkim viškom, a nakon nekoliko uzastopnih prosvjeda priznato im je pravo na otpremnine u iznosu 1500 kuna za svaku godinu radnog staža.

Svoj zahtjev za "istim pravima", prvenstveno za otpremninama i priznavanjem radnog staža, Udruženje radnika "Borova" poslalo je domaćim i stranim institucijama - hrvatskoj Vladi, Hrvatskom saboru, Vijeću Europe, Vijeću sigurnosti UN-a, OESS-u, Sindikalnoj konfederaciji rada te veleposlanstvima SAD-a, Rusije, Kanade, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Švicarske u Hrvatskoj,

Rok za ispunjenje zahtjeva do kraja je ovoga mjeseca, 30. rujna, a u suprotnom Udruženje radnika "Borova" nastavit će s prosvjedima, rekao je Grahorac.

Također je ustvrdio da hrvatska Vladu nije "ispunila dogovor, postignut 8. lipnja ove godine", kada je, kako je rekao, na "inicijativu predsjednika Vlade u Ministarstvu pravosuđa dogovoreno da se utvrdi pravna osnova za četiri kategorije radnika "Borova", te potpiše konačni sporazum.

"Do danas taj dogovor nije realiziran", rekao je Grahorac, a kao jednog od krivaca za to naveo je predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća i saborskog zastupnika Milorada Pupovca kojega je nazvao "trojanskim konjem".

Prosvjednom skupu nazočan je bio i predsjednik Zajedničkog vijeća općina Jovan Ajduković.

Nakon što su pročitani zahtjevi, prosvjednici su se mirno razišli.

(Hina) xdraž ysp

Pročitajte više