Prosvjed protiv GUP-a, Bandić došao okružen redarima pa se naljutio

Foto: Index

DANAS se održava sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Na predloženom dnevnom redu su 44 točke, a najvažnija je šesta - izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba (GUP), predlagatelja gradonačelnika Milana Bandića, te 38. točka - prijedlog oporbenih gradskih zastupnika o raspisivanju lokalnog referenduma o izmjenama i dopunama GUP-a.

>> TIJEK SJEDNICE PRATITE UŽIVO NA INDEXU

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget te inicijativa Zagreb te zove prosvjeduju protiv "Bandićeve otimačine grada" ispred Skupštine.

Gradonačelnik Milan Bandić stigao je oko 8.30 sati, okružilo ga je i štitilo desetak redara.

Kako javlja Indexov reporter s prosvjeda, jedna je starija žena hodalicom nasrnula na Slavka Kojića, bivšeg pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za financije.

Bandića su novinari u zgradi skupštine pitali zašto surađuje s HDZ-om, a on se naljutio i odjurio.

"Mene ne interesira čiji je amandman, bit će ih više. Grad ima tri funkcije i ja to 20 godina demonstriram: servis građana, logistika poduzetnicima i isporuka javne usluge građanima. Ja četvrtu zadaću nemam", rekao je Bandić.

"Zašto bih zamjerio HDZ-u? Mene nitko nije prevario, odakle vam to? GUP će biti usvojen sukladno zakonu", kaže Bandić i ističe da njegova koalicija s HDZ-om nikad nije bila sporna, ni u Zagrebu, ni na nacionalnoj razini. Dodao je da se boji samo dragog Boga.

"Neću više govoriti", zaključio je Bandić nakon što se naljutio na novinare koji su ga prekidali pitanjima.

Na sjednici će se raspravljati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba (GUP) koje, kako navode, sadrže prenamjene zemljišta za "Bandićev Manhattan", povećavaju izgradnju u donjogradskim blokovima i povećavaju promet u središtu gada, a ne odgovaraju na goruća pitanja poput prilagodbe klimatskim promjenama, određivanja zone za izgradnju javnih stanova, a nemaju bilo kakvu viziju istinskog razvoja grada u interesu njegovih stanovnika.

Zagrebački HDZ odlučio: Ulažu čak 15 amandmana

Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba održao je jučer sjednicu na kojoj je velikom većinom odlučeno da će biti uloženi amandmani na zagrebački GUP.

Prošla je tako opcija koju je zagovarao sam premijer Plenković da se HDZ ne odredi za Bandićev GUP ili protiv njega, nego da ga amandmanima odgodi. 

"Održana je sjednica Predsjedništva. Vidim da su već dijelom došle informacije do vas. Na sjednici je bilo glasovanje 10 naprema 3 da idemo s amandmanima", rekao je predsjednik gradskog HDZ-a Andrija Mikulić.

Nakon što je plan da se amandmanima odgodi Bandićev GUP izglasalo Predsjedništvo Gradskog odbora HDZ-a, to je isto učinio Gradski odbor. 

"Gradski odbor HDZ-a glasao je o prijedlogu Predsjedništva. 41 član je glasao za, 9 protiv, tri su se suzdržala od glasanja. Idemo s 15-ak amandmana", kazao je Mikulić. 

Kako doznaje Index, na Gradskom odboru se nisu pojavili Milijan Brkić i Miro Kovač.

Odgoda će neminovno uslijediti, a tijekom te odgode o HDZ-ovim amandmanima treba se oglasiti Ministarstvo graditeljstva. 

Pročitajte više