Prosvjed radnika HT-a na Markovu trgu

RADNICI Hrvatskog telekoma prosvjedovali su danas na Markovu trgu zbog najave Uprave HT-a o otpuštanju 700 radnika.

Skup na kojem se, po različitim procjenama, okupilo između 500 i 1000 radnika, organizirali su Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) i Republički sindikat radnika HPT-a koji se protive otpuštanju 700 radnika koji rade na održavanju HT-a, a koji, kako kažu, zbog svoje uske specijaliziranosti više nigdje na tržištu rada neće moći naći posao.

Predsjednik HST-a Josip Pupić poručio je Vladi da sindikati ne mogu prihvatiti ono što je Deutsche telekom (DT) napravio u HT-u, a Vlada zbog toga snosi velik dio odgovornosti. "Vlada mora shvatiti da taj višak radnika neće nigdje moći naći posao", upozorio je Pupić, "a kao 49-postotni vlasnik HT-a trebala bi moći utjecati na odluke te tvrtke".

Vlada je također napravila veliku pogrešku što je u dogovoru s DT-om zadržala 4 milijarde kuna dobiti koji su trebali biti namijenjeni razvoju HT-a, dodao je.

Pupić je rekao da je DT svjetska kompanija koja može ostvarivati prihode, ali mora razmišljati o radnicima koji joj trebaju biti na prvom mjestu.

Predsjednik Republičkog sindikata radnika HPT-a Jadranko Vehar ustvrdio je kako se građanima stalno govori da kupuju hrvatsko, ali im se ne dopušta da kupe HT. "Sve daju Nijemcima, tako da ćemo sutra trebati kupovati njemačko", upozorio je Vehar.

Po sindikalnim procjenama, pred Banskim dvorima okupilo se s parolama oko 1000 radnika koji su glasno zviždeći isticali parole "Ivica ili Ivo i dalje sve ide krivo", "Danas 700 otkaza, koliko sutra", "Doškolovanje, a ne otkazi", "DT: prestanite krasti hrvatske građane preko naših leđa". Uoči prosvjeda sindikati su se okupili u Jurišićevoj ulici ispred HT-a od kuda su se u koloni uputili na Markov trg na polusatni prosvjed nakon kojega su otišli pred Upravnu zgradu HT-a u Savskoj ulici. Sindikati su najavili prosvjede za 10. rujna u Osijeku, 13. rujna u Rijeci te 15. rujna u Splitu.

Pročitajte više