Prosvjed sindikata srednjih škola na Markovu trgu

TRISTOTINJAK srednjoškolskih profesora prosvjedovalo je danas na Markovu trgu protiv Vladine politike prema srednjem školstvu.

Članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ocjenjuju da proračun za 2003. godinu u odnosu na obrazovanje nije razvojan, socijalan, ni pravedan.

Također tvrde da unatoč povećanom izdvajanju za školstvo, plaće iduće godine neće rasti, jer u to povećanje treba uračunati porast BDP-a i inflacije.

Sindikalci su tzv. prosvjedom šutnje od saborskih zastupnika koji su za vrijeme prosvjeda raspravljali o proračunu zatražili da amandmanima korigiraju proračun.

´Od zastupnika očekujemo da obrazovanje tretiraju kao razvojni resurs, jer građani imaju pravo na kvalitetno obrazovanje za svoju djecu´, izjavio je predsjednik sindikata Andrija Puljević. Ulaganje u znanje jedini je način da Hrvatska izađe iz sadašnje recesije, dodao je.

Sindikalci će poslijepodne održati jednosatni prosvjed u srednjim školama i učeničkim domovima.

Ministarstvo prosvjete i športa prosvjed je ocijenilo nepotrebnim ističući da se neslaganje između Vlade i sindikata može prevladati dogovorom, a ne pritiscima.

Pročitajte više