Prosvjed u školama zbog nasilja nad nastavnicima

U ZNAK prosvjeda protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama organizirao je danas prosvjed u srednjim školama, gdje su nastavnici umjesto prvih satova jutarnje smjene u zbornicama razgovarali o nasilju u školama i kako ga prevenirati.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Branimir Mihalinec zadovoljan je, kako je kazao, izuzetno velikim odazivom nastavnika, istaknuvši kako je najvažnije da se o pitanju nasilja i prevenciji počelo javno govoriti.

Mihalinec je kazao da su nastavnici u zbornicama čitali Deklaraciju o temeljnim ljudskim vrijednostima, dok su na sljedećem satu učenicima objasnili zašto su zakasnili te još jednom ukazali na važnost prevencije nasilja. Prosvjed nastavnika bit će održan i prvoga sata poslijepodnevne smjene.

Sindikat hrvatskih učitelja također podržava prosvjed, kazao je Zvonimir Laktašić istaknuvši kako je na sinoćnjem sastanku sa sindikalnim povjereništvom za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju preporučio priključenje prosvjedu srednjoškolskih kolega.

Prosvjed je podržao i sindikat Preporod, koji je pozvao sve zaposlene u hrvatskom školstvu da se pridruže akciji većinskog srednjoškolskog sindikata, najavivši da će zatražiti hitnu sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu o nasilju u školama.

Povod organiziranju sindikalnog prosvjeda je napad od 6. prosinca, kada je učenik nožem ranio nastavnika u Makarskoj.

Prosvjedni školski sat u makarskoj srednjoj školi

Pozivu Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama da u znak prosvjeda protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima umjesto prvog školskog sata održe prosvjedni skup jutros su se odazvali i nastavnici Srednje obrtničke škole u Makarskoj u čijim je prostorima prije dva dana ubodom noža sedamnaestogodišnjak ozlijedio profesora.

Kako se doznaje od Slavka Gudelja, ravnatelja makarske srednje škole Fra Andrije Kačića Miošića koja nastavu održava u istoj zgradi u drugoj smjeni i čiji je učenik 3. f razreda ubodom noža ozlijedio profesora Zdravka Pervana, nastavnici te škole u poslijepodnevnoj će smjeni također održati prosvjedni skup i razgovarati s učenicima o nasilju u školi.

Ravnatelj Strukovne škole profesora Jerko Boban je izvijestio da su jutros nakon kratkog razgovora u zbornici profesori u učionicama upoznali učenike s pripremljenim pisanim materijalima o nasilju, odnosno o potrebama sprječavanja incidentnih i sličnih situacija u školskim prostorima, o njihovim i problemima u nastavi te oodnosu nastavnik - učenik.

Jutrošnji prosvjed bila je akcija koja je vrlo ozbiljno shvaćena među učenicima i njihovim nastavnicima, kazao je profesor Boban.


Pročitajte više