PROSVJEDI NA KOSOVU

Više desetaka tisuća Albanaca u 27 kosovskih općina u utorak je održalo dvosatni prosvjed tražeći da se oslobode pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova koji su u zatvorima pod nadzorom UNMIKa na Kosovu. L

Prosvjednici ističu kako se pripadnici bivše OVK uhićeni na temelju optužnica koje su podigle vlasti u Beogradu. Prosvjedi su održani bez izgreda.

Oko tisuću srpskih učenika osnovnih i srednjih škola rano jutros blokiralo je magistralnu cestu Priština-Gnjilane koja prolazi kroz Gračanicu, nedaleko od Prištine.

Blokadu prometa đaci su organizirali zbog sinoćnjeg oružanog napada u kojem je u srpskoj enklavi Čaglavici ranjen njihov vršnjak Jovica Ivić. Prosvjedu su se pridružili profesori, mnogobrojni mještani te radnici srpskih poduzeća i ustanova.

I nekoliko stotina mještana Čaglavice i đaka srednjih škola

okupilo se jutros na magistralnoj cesti Priština-Skoplje, koja prolazi kroz njihovo selo, prosvjedujući zbog oružanog napada na Ivića, učenika medicinske škole iz ovog mjesta.

Ivić, na koga su jučer pucale nepoznate osobe, operiran je u zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici ali se i dalje nalazi u životnoj opasnosti.

Pripadnici KFOR-a i UNMIK policije blokirali su okolna sela, ne dopuštajući Srbima da dođu do Čaglavice i pridruže se prosvjedu.

(Hina) xbb ysb

Pročitajte više