VIDEO Prosvjedi u Iranu: Sve više žena skida hidžabe na ulicama

Screenshot: Twitter/Armin Navabi
 
SVE više žena u Iranu izlazi na ulice i skida hidžabe u znak prosvjeda protiv zakona koji ih prisiljava na pokrivanje glava u javnosti, piše CNN.
 
 
Na društvenim medijima objavljene su brojne fotografije žena koje su skinule hidžabe, zavezale ih za štapove te mahale njima na ulicama. Aktivist Armin Navabi objavio je na Twitteru da je uhićena jedna žena.
 
Prosvjedi su se proširili nakon oslobađanja Vide Mohaved, žene koja je uhićena u prosincu zbog skidanja hidžaba tijekom velikih prosvjeda protiv vlade.
 
>>Žena koja je postala simbolom prosvjeda u Iranu puštena na slobodu
 
U prosvjedima protiv vlade najmanje 25 ubijenih
 
Nekoliko desetaka iranskih gradova zahvaćeno je neredima oko Nove godine. Po vlastima, 25 osoba ubijeno je u nasilju u nedopuštenim prosvjedima protiv vlasti, gospodarskih teškoća i korupcije.
 
Iranski čelnici mogli bi doživjeti istu sudbinu kao i posljednji iranski šah ako se ogluše na nezadovoljstvo naroda, upozorio je u srijedu iranski predsjednik Hasan Rohani, ustvrdivši da će se narod boriti da "zauvijek sačuva Islamsku Republiku".
 
"Svi čelnici u zemlji trebali bi slušati zahtjeve i želje naroda", kazao je Rohani, "prethodni režim sve je izgubio upravo jer nije slušao glas i kritike naroda". 

Pročitajte više