PROSVJEDI U TIRANI OCIJENJENI DOSTOJANSTVENIM, ALI TENZIJE OSTAJU

Predstavnici međunarodne zajednice u Albaniji pozdravili su mirno odvijanje prosvjeda organiziranih od oporbe u subotu, najvećih u posljednjih sedam godina u Tirani, ali su političke tenzije u Albaniji i dalje ostale snažne jer oporba ne odustaje od napora za rušenjem vlade socijalističkog premijera Fatosa Nanoa. L

Voditelj Misije OESS u Tirani Osam Liponen u nedjelju je pohvalio kako sudionike prosvjeda tako i policiju za primjereno ponašanje. Albanski ministar policije Igli Toska također je u svojoj izjavi za medije u nedjelju istaknuo ne samo uspješno osiguranje prosvjeda nego i pozitivno ponašanje organizatora koji su se odazvali pozivu na suradnju kako bi prosvjedi protekli mirno i dostojanstveno.

Policija je za jučerašnje prosvjede, u kojima je prema policiji sudjelovalo 15 tisuća a prema organizatorima 60 tisuća građana, angažirala gotovo dvije tisuće policajaca na zaštiti strateških državnih institucija i središta Tirane. Također su uoči i tijekom održavanja jučerašnjeg prosvjeda svi ulazi u glavni grad Albanije bili blokirani.

Tisak u Tirani ocjenjuje u nedjelju kako je masovan odaziv građana jučerašnjim prosvjedima jasna naznaka da oporba priprema zemlju za privremenu vladu i nove izbore. Dnevnik SHekulli pod naslovom "Oporba daje ultimatum Nanou - Nano odlazi" citira oporbenog čelnika Salija Berishu koji najavljuje nastavak prosvjeda protiv socijalističke vlade u kojima će sudjelovati cijela Albanija.

(Hina) xbb ysd

Pročitajte više