Prosvjednici osuđuju Izrael i SAD

STOTINE tisuća ljudi okupilo se u petak u Bagdadu, Damasku i Kairu gdje su željeli izraziti prosvjed protiv Izraela i Sjedinjenih Država te davali potporu Hezbolahu u borbi protiv židovske države, javljaju agencije.

Stotine tisuća šijita, uzvikujući "smrt Izraelu" i "smrt Americi" prosvjedovalo je u Bagdadu u znak potpore Hezbolahu u borbi protiv Izraela. Zasad nema dojava o nasilju tijekom prosvjeda u Sadr Cityu, dijelu Bagdada nastanjenom šijitima. Riječ je o najvećem prosvjedu na Bliskom istoku kojim se podupire Hezbolah nakon što je Izrael pokrenuo napade na libanonske gerilce 12. srpnja, prenosi AP.

Prosvjede je organizirao radikalni šijitski klerik Moqtada al-Sadr koji nije osobno sudjelovao.

Noseći bijele plašteve kako simbol spremnosti da se, ako zatreba, i umre za Hezbolah, prosvjednici su vijorili zastave Hezbolaha i izvikivali slogane potpore njegovom vođi Sheiku Hassanu Nasrallahu koji uživa kultni status u arapskom svijetu zbog otpora izraelskoj vojnoj moći.

Stotine osoba prosvjedovale su u Damasku kako bi dali potporu libanonskom otporu protiv Izraela.

Prosvjed u znak "solidarnosti s libanonskim, palestinskim, iračkim i sirijskim otporom organiziran je na inicijativu sirijske komunističke partije.

"Pozivamo sve arapske vođe da slijede primjer venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza koji je osudio Washington i pozvao svog ambasadora iz Izraela u znak prosvjeda", rekao je za AFP član komunističke stranke Aman Bagdaš.

U Kairu se okupilo oko 5.000 Egipćana koji su prosvjedovali u znak solidarnosti s Libanonom i Gazom i protiv SAD-a i Izraela.

Pročitajte više