Prosvjednici poručili HDZ-ovcima: "Sram vas bilo!"

PROSVJED udruge RODA (Roditelji u akciji) na Trgu Francuske Republike u Zagrebu okupio je oko dvjesto građana nezadovoljnih Zakonom o umjetnoj oplodnji koji je danas prihvaćen u Hrvatskom saboru. Podsjećamo, Sabor je na inzistiranje HDZ-a, posebno ministra Darka Milinovića, prihvatio kontroverzni zakon, kojeg mnogi opisuju kao najradikalniji u Europi, a prema kojem vanbračni partneri mogu pristupiti procesu medicinske oplodnje samo ako imaju svjedoke koji će dokazati da su u vezi tri ili više godina. Izvorna verzija prijedloga zakona bila je još rigidnija, te je dozvoljavala umjetnu oplodnju samo bračnim parovima. Žestoki pobornici ovog zakona, Milinović i Andrija Hebrang, u više su navrata objašnjavali kako dijete mora rasti u obiteljskoj zajednici koju za njih predstavlja brak.

Zakon o umjetnoj oplodnji podigao je brojne kontroverze, te se nije očekivalo da ni danas u Saboru neće biti postignut kvorum koji je potreban da on bude izglasan (što se dogodilo zadnji put), ali stvar su spasili HSS-ovci koji su ostali na sjednici, te omogućili da se zakon izglasa iako su oni većinom glasali protiv (ruku u korist zakona o umjetnoj oplodnji digla je jedino Marijana Petir). Odmah je na Facebooku i RODA-inim internetskim stranicama osvanuo poziv na prosvjed pod egidom "Kad srce kaže dijete, ne kaže Hrvatska" i jasnom porukom HDZ-ovim zastupnicima: "Sram vas bilo".

To su natpisi na transparentima koji su se mogli uočiti danas pred RODA-inim sjedištem na Trgu Francuske Republike, gdje su prosvjednici direktno prozvali Darka Milinovića kojeg smatraju najodgovornijim za donošenje rigoroznog zakona. Prosvjednici su Milinoviću poručili da mu njegova ministarska pozicija ne daje za pravo odlučivati kad će ili na koji način neki roditelji imati djecu, niti imaju li oni pravo na to.

Pročitajte više