Prosvjednici s Wall Streeta nakratko zauzeli zgradu Senata, preko 100 uhićenih u Bostonu

NEKIH stotinjak prosvjednika iz okreta "Occupy Wall Street" jutros je krenulo u marš na Capitol Hill s namjerom da zauzmu zgradu Senata i prekinu zasjedanje Kongresa dok zastupnici ne saslušaju njihove zahtjeve.

Većina je dospjela do atrija zgrade Senata gdje su razvili dva transparenta na kojima je pisalo "Zaustavite rat odmah" i "Narod za narod". Neki svjedoci tvrde da se nekolicina prosvjednika uspjela probiti do balkona zgrade gdje su uzvikivali slogane i mahali zastavama.

Međutim, policija je brzo reagirala i rastjerala prosvjednike koji su okupirali Senat, pritom uhitivši njih šest, pod optužnicom za nezakonito ponašanje.

Navodno je riječ o istoj skupini koja je u subotu okupirala Državni muzej avijacije i svemira u Washingtonu, u znak protesta protiv izložbe vojnih bespilotnih letjelica.

Masovna uhićenja u Bostonu

Američka policija jutros je uhitila i preko stotinu prosvjednika pokreta "Occupy Boston", jer su nezakonito proširili svoj tabor. Šatori prosvjednika čitav su mjesec bili postavljeni u parku Dewey Square u centru Bostona, ali su se sinoć proširili i na obližnji park Rose Fitzgerald Kennedy Greenway. Sinoć je napravljen i ljudski lanac kako bi se pokazala solidarnost s novonastalim kampom.



"Stotine policajaca u punoj borbenoj opremi jutros je brutalno napalo pripadnika pokreta Occupy Boston, ne praveći razliku između prosvjednika, medicinskog osoblja i pravnih promatrača", priopćili su pripadnici pokreta za medije. Vrijeme će pokazati je li to ovo policijsko nasilje okidač koji će pokretu dati masovnu snagu, kako je to jučer sugerirao Dick Gregory.

Policija tvrdi kako nije bilo ozlijeđenih. "Građanski neposluh neće biti toleriran", kazao je gradonačelnik Bostona Thomas Menino.

Pročitajte više