PROTEKLE GODINE U SVIJETU POGINULO 67 NOVINARA - IFJ

Protekle je godine diljem svijeta prilikom izvršavanja svojih zadataka poginulo 67 novinara i medijskih djelatnika, navodi se u godišnjem izvješću Međunarodne federacije novinara (IFJ), objavljenom u petak.

Za usporedbu, godine 2001. u svijetu je na radnom mjestu poginulo stotinu novinara i medijskih djelatnika, podaci su IFJ-a.

´Vrijeme je da međunarodna zajednica i medijska industrija pokrenu novu kampanju protiv onih kojima su mete novinari jer oni postavljaju teška pitanja koja pomažu u očuvanju demokracije´, poručuje glavni tajnik organizacije Adrian White.

U priopćenju IFJ-a navodi se da je ubojstvo reportera Wall Street Journala Daniela Pearla u siječnju u Pakistanu ´obilježilo godinu ciljanja novinara´.

´To razmetanje brutalnošću bez presedana podsjeća novinare da su svjetski mediji na prvoj liniji u borbi za demokraciju i ljudska prava´, poručuje White.

I ove godine IFJ posebno upozorava na Latinsku Ameriku gdje su novinari osobito ugroženi. Samo u Kolumbiji protekle je godine ubijeno 10 novinara.

IFJ pozdravlja i ´pozitivna kretanja´ u tom pogledu, navodeći kao primjer Mozambik gdje su pred lice pravde privedene ubojice novinara Carlosa Cardoze počinjenog prije dvije godine.

Organizacija izražava također i zabrinutost zbog neriješenih ubojstava drugih novinara, primjerice Georgija Gongadzea u Ukrajini te Martina O´Hagana u Sjevernoj Irskoj.

U zaključku izvješća IFJ poziva međunarodnu zajednicu da učini više kako bi se smanjili rizici s kojima se suočavaju novinari.

´Možda i ne možemo spriječiti sva ubojstva, no sigurnost novinara može dobiti odgovarajuću, čelnu poziciju u agendama medija i vlada´, zaključuje se u priopćenju.

IFJ predstavlja više od 500.000 novinara iz više od 100 zemalja svijeta.

Pročitajte više