Protiv liječnice iz Slavonskog Broda obustavljen postupak

Foto: Slavko Midzor/Pixsell

NA PORTALU Index.hr objavljen je tekst pod nazivom “Dr. Škare najavila tužbu protiv policije: Medicinska sestra je prijavila zbog navodnih prijetnji smrću, nađen pištolj", 21. siječnja. 2013. godine. Objavljujemo presudu i odgovor dr. Marije Škare. Tekst iz 2013. godine je uklonjen.

"U članku koji je prenesen s lokalnog portala SBplus 21.01.2013.g., a koji je uklonjen (u prilogu screenshot stranice) objavljen je naprijed navedeni sadržaj prema neslužbenim informacijama.

Pred Općinskim sudom u Slavonskom Brodu se od 2013.g. vodio kazneni postupak koji je bivša zaposlenicapokrenula radi prijetnje dok sam ja pokrenula protiv nje kazneni postupak radi narušavanja ugleda i časti ordinacije i mene osobno kao i za falsificiranje dokumenata u ordinaciji zbog kojeg je ona i dobila izvanredni otkaz.

No, navedeni kazneni postupak iz 2013. godine je obustavljen Rješenjem Općinskog suda u Slavonskom Brodu čija pravomoćnost je nastupila 1. listopada 2019. godine. Istim Rješenjem, kojeg šaljem u prilogu „ dva plinska pištolja“ mi se imaju vratiti

Da dotična medicinska sestra nije žrtva nego da je otkaz dobila iz opravdanog razloga dokaz je Presuda Vrhovnog suda od 28.09.2016.g. broj: Revr-2271/15 (koju dostavljam u prilogu) kojom je preinačena presuda Županijskog suda u Slavonskom Brodu Stalne službe u Požegi i presuda Općinskog suda u Slavonskom Brodu u postupku koji se vodio radi utvrđenja nedopuštenom odluke o otkazu ugovora o radu, sudskog raskida ugovora o radu, naknade štete i isplate plaće prema kojoj sam morala isplatiti i isplatila sam neisplaćene plaće za period od 1.2.2013.g. do 31.12.2013.g. u iznosu od 67.650,00 kn zajedno sa zakonskim zateznim kamatama te naknadu štete u iznosu od 18.450,00 kn kao i troškove parničnog postupka.

Vrhovni sud je navedenom presudom preinačio naprijed navedene presude nižih sudova te odbio tužbeni zahtjev medicinske sestre Katarine Ergotić kojim je ona tražila utvrđenje nedopuštenom odluke o otkazu, isplatu plaće i naknadu štete te je zauzeo stav da postoji opravdani razlog za izvanredan otkaz ugovora o radu te da je ona teško povrijedila obvezu iz radnog odnosa time što je neovlašteno potpisivala predmetnu knjigu evidencije o liječničkim receptima izdanim za lijekove što sadrže opojne droge i psihotropne tvari.

Kako je iz obrazloženja presude Vrhovnog suda vidljivo, svatko tko obavlja djelatnost koja uključuje ovlašteno postupanje s drogama i psihotropnim tvarima dužan je radi zaštite života i zdravlja ljudi postupati s povećanom pažnjom pa tako i medicinske sestre i liječnici te se pridržavati odredbi Pravilnika o načinu propisivanja izdavanja lijekova na recept. Stoga je neovlašteno potpisivanje knjige evidencije o liječničkim receptima izdanim za lijekove što sadrže opojne droge i psihotropne tvari suprotno odredbi članka 13. st.4. Pravilnika o načinu propisivanja i izdavanja lijekova na recept, a i ustaljenoj praksi prema kojoj se u predmetnu knjigu evidencije uvijek osobno potpisivao liječnik i stavljao svoj pečat.

Osim težine učinjene povrede treba uzeti u obzir i interes obiju ugroženih strana dakle i to je li poslodavac zbog postupka radnika (kojim se ostvarila teška povreda obveze iz radnog odnosa)izgubio povjerenje u njega… ( detaljno opisano na stranici 6 i 7 presude Vrhovnog suda koju dostavljam u prilogu).

Radi pravilnog informiranja javnosti, a na temelju navedenih, pravomoćnih presuda, smatram potrebnim demantirati naprijed navedene naslove jer ja, dr. Marija Škare, nisam vršila mobing nad svojom bivšom zaposlenicom. Odlazak na bolovanje bivše zaposlenice bio je isceniran kako bi ona prikrila svoje nezakonite radnje u ordinaciji i tešku povredu radne obveze. Ja sam prije svega liječnica, a ne „doktorica iz pakla“ kako je objavljeno"

 

 

Pročitajte više