Katarski premijer ne vjeruje u prekid vatre u Gazi. "Zbog izraelskog napada na Rafah"

Foto: Profimedia

Razgovori oko prekida vatre u Gazi došli su do mrtve točke zbog izraelskih operacija u Rafahu, rekao je danas premijer Katara Šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani. 

Izraelske operacije u Rafahu, započete ovaj mjesec, zatvorile su glavni ulaz za humanitarnu pomoć iz Egipta u Pojas Gaze. Humanitarne organizacije upozoravaju da je to pogoršalo već groznu situaciju u palestinskoj enklavi. 

"Na mrtvoj smo točki. Napad na Rafah nas je vratio nazad"

"Posebice proteklih tjedana vidjeli smo da se postiže zamah, no nažalost stvari se nisu kretale u pravom smjeru i sad smo gotovo na mrtvoj točki. Naravno, vratilo nas je nazad ono što se dogodilo s Rafahom", rekao je Šeik Mohamed na ekonomskom forumu u Dohi. 

Katarski premijer najavio je da će Doha nastaviti raditi na pronalasku rješenja za mir u Gazi. Njegova država posrednik je između palestinskog militantnog pokreta Hamas i Izraela. 

Šeik Mohamed kazao je kako je glavno neslaganje dviju strana pitanje oslobađanje taoca i prekida borbi.

"Jedna strana želi zaustaviti sukobe i onda razgovarati o taocima, a druga želi taoce i nastavak rata. Dok se god ne nađe zajednički teren između ta dva stava, nećemo postići rješenje", rekao je katarski čelnik. 

Pročitajte više