Protiv zlostavljača iz Caritasova doma pokrenuta istraga

PROTIV 52-godišnjeg domara Caritasova doma u Brezovici, osumnjičenog za seksualno zlostavljanje maloljetnog retardiranog štićenika, pokrenuta je istraga i određen jednomjesečni pritvor, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Kao i kod prvog pojavljivanja pred istražnom sutkinjom Verom Polak Presečki prije dva dana, osumnjičeni se i danas branio šutnjom. Pritvoren je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, mogućeg ponavljanja zločina i posebno teških okolnosti kaznenog djela.

Policija je Caritasova domara kazneno prijavila zbog obljube djeteta. Sumnja se da je od 1995. do 1999. seksualno zlostavljao tada maloljetnog štićenika, danas 20-godišnjaka.

U zagrebačkoj policiji danas nisu željeli reći kada će saslušati ravnateljicu zagrebačkog Caritasa Jelenu Brajšu i bivšeg državnog tajnika za socijalu Ninu Žganeca koji su, po pisanju medija, navodno sudjelovali u zataškavanju slučaja.

Mediji nagađaju da su slučaj zataškavali i zamjenica zagrebačke općinske državne odvjetnice Tatjana Reberski, koja je zbog tih sumnji jučer smijenjena s mjesta voditeljice Odjela za mladež, te zamjenica glavnog državnog odvjetnika Božica Cvjetko i zamjenica županijske državne odvjetnice Ana Marija Lončarić.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kazao je da će o odgovornosti triju tužiteljica i mogućim mjerama protiv njih odlučivati u ponedjeljak.

U zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu danas se nisu mogle dobiti informacije je li i tužiteljica Lončarić na neki način već sankcionirana.

Mediji nagađaju da će idućeg tjedna kaznene prijave biti podnesene protiv Brajše i Žganeca, ali i protiv tri tužiteljice zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

(Hina) xmvr/xso yso

Pročitajte više