Protivnik reketa komora osnovao firmu. Dan poslije dobio posao od komore

Screenshot: Z1 Televizija

MARIO NAKIĆ, pokretač portala Liberal, dobio je od Hrvatske psihološke komore (HPK) 24 tisuće kuna za računalni program za elektroničko glasanje. Zanimljivo je da Nakić, odnosno njegova tvrtka Stroge mjere j.d.o.o., uopće nije pobijedio na javnom pozivu HPK za razvoj tog programa, već je pobijedila tvrtka Mandarić d.o.o., koja je, kako tvrde HPK i Nakić, prenijela to pravo na tek osnovanu Nakićevu tvrtku Stroge mjere.

> Reagiranje predsjednika Hrvatske psihološke komore: Nakić i ja nismo susjedi

HPK od članarina skupi 2.35 milijuna kuna

Naime, Nakić je tvrtku registrirao tek dan prije odluke HPK o prenošenju prava s tvrtke koja je dobila natječaj na njegovu tvrtku. Na čelu HPK, strukovne organizacije psihologa koja ima obvezno članstvo i članarinu, nalazi se Dejvid Zombori, Nakićev susjed iz Požege. 

Sam javni poziv raspisan je 6. svibnja ove godine, a rok za dostavu ponuda bio je 15 dana. Natječaj je dobila tvrtka Mandarić, a Upravni odbor HPK potom je donio odluku da prihvaća prijenos na tek osnovanu Nakićevu tvrtku. Naime, Nakić je svoju tvrtku osnovao 27. lipnja, tvrtka je upisana u registar 29. lipnja, dok je Upravni odbor HPK odluku o prijenosu donio 30. lipnja. 

Naglasimo kako se Nakić i portal Liberal reklamiraju kao kritičari javnog sektora, borci protiv uhljeba te oni koji promoviraju osobne i ekonomske slobode te su, u skladu s tim javno proklamiranim stavovima, protiv obveznih članarina u komorskim udruženjima.

No, krenimo redom. 

Sukladno Zakonu o psihološkoj djelatnosti, psiholozi i psiholozi vježbenici obavezni su uredno plaćati članarinu i podmirivati druge obaveze prema Komori. U ovoj godini za članove Komore članarina iznosi 60 kuna mjesečno, umirovljeni članovi Komore plaćaju 30 kuna mjesečno, a članovi Komore koji su zaposleni u inozemstvu plaćaju 100 eura godišnje. 

Psiholozi vježbenici plaćaju 30 kuna mjesečno. Po planu prihoda HPK za 2022. godinu, predviđeno je gotovo 2.7 milijuna kuna, od čega od članarina stiže 2.35 milijuna kuna. Na čelu HPK nalazi se Dejvid Zombori iz Požege.

Tražili aplikaciju za glasanje

Skupštine HPK od 2020. godine održavaju se tako da se sudionicima Skupštine omogući sudjelovanje elektroničkom komunikacijom na daljinu u realnom vremenu, pri čemu su za videokonferenciju koristili platformu Zoom. Zbog nemogućnosti utvrđivanja glasova po pojedinim točkama i primjedbama koje je na tajno glasanje dalo Izborno povjerenstvo, jedna od prethodnih Skupština bila je i poništena. 

Upravni odbor HPK odlučio je da će se ove godine održati Skupština društva, i to opet dopisnim putem. Skupština je bila i izborna jer su se birali i novi članovi Upravnog odbora te je Upravni odbor ovog puta odlučio potražiti posebnu aplikaciju za tajno glasanje članova Skupštine za Upravni odbor.

Tako je 6. svibnja donesena odluka za prikupljanje ponuda za izradu računalnog programa namijenjenog za glasanje na sjednicama Skupštine, a taj računalni program morao je omogućiti javno glasanje nakon kojeg se Komori isporučuje popis glasača i njihovih glasova po pojedinim točkama dnevnog reda te tajno glasanje koje "omogućava potpunu anonimizaciju glasača". 

Tri dana prije osnovao tvrtku

Portalu Index javilo se nekoliko nezadovoljnih članova Komore koji su protiv toga da se Skupština održava dopisnim putem, a posebno nakon što su odlukom vlade sjednice predstavničkih tijela izuzete od protuepidemijskih mjera u smislu zabrane javnih okupljanja. Zabrinuti su jer na bivšim Skupštinama nije bilo mogućnosti rasprave, odnosno davanja prijedloga o kojima se odlučuje na Skupštini.  

Zadnja je, navode nam, održana putem Zooma bez mogućnosti odlučivanja Skupštine o, primjerice, povredi Poslovnika ili Statuta. Također, nisu bili zadovoljni ni načinom tajnog glasanja pomoću sustava E-komora, koji je razvio Nakić. Nezadovoljnici su bili zabrinuti za anonimnost, a uz to su njihove lozinke bile poslane elektroničkom poštom.  

Nije bilo višestupanjske autentikacije, tzv. Multifactor autentikacije kao što je ključić koji imaju saborski zastupnici, digitalna osobna iskaznica ili neki drugi oblik fizičkog tokena, kojim bi se uključivalo u sustav E-komora. Takav sustav osigurao bi da samo jedna osoba može glasati, i to samo ona kojoj je povjeren ključić.

HPK: Dobila je druga tvrtka pa su prebacili prava 

S obzirom na to da je izabrana tvrtka osnovana samo par dana prije odluke o dodjeli tog posla, da je riječ o susjedima Nakiću i Zomboriju te da su pristigle pritužbe o tome da se neće poštovati princip anonimnosti glasanja, uputili smo upit HPK prije održavanja Skupštine 17. rujna.  

Odgovore od HPK dobili smo tek nakon što je Skupština završila. Kako su nam rekli, odluku o odabiru izvođača donijeli su 30. lipnja, i to jednoglasno. 

"Nakon izvršenog odabira, a na prijedlog ponuđača prihvaćen je prijenos usluge s trgovačkog društva Mandarić d.o.o. na trgovačko društvo Stroge mjere j.d.o.o., također od strane Upravnog odbora", stoji u odgovoru koji smo dobili od HPK. 

To znači da je natječaj dobila tvrtka Mandarić za trgovinu i usluge, koju vodi Ante Mandarić, vlasnik niza portala u Požegi, kao i da je ta tvrtka odmah prebacila dobiveni natječaj na tvrtku Stroge mjere, također iz Požege. 

Nakić dobio 24 tisuće kuna od HPK

"Temeljem navedenog je s trgovačkim društvom Stroge mjere j.d.o.o. sklopljen ugovor na iznos od 24.000,00 kuna, a kojim ugovorom je Komora kupila aplikaciju za elektroničko glasovanje. Aplikacija se, na upravo održanoj 48. sjednici Skupštine, pokazala potpuno u skladu s potrebama i zahtjevima Komore, a kako ne zahtijeva održavanje ne očekujemo daljnje troškove osim u slučaju nekih novih zahtjeva ili potreba koji bi se eventualno pojavili u budućnosti", stoji u odgovoru koji smo dobili od HPK. 

Predsjednik Komore Zombori prijavljen je na adresi koja je 600 metara udaljena od sjedišta tvrtke Stroge mjere, odnosno Nakićeva stana, a Zombori ima i stan u zgradi do Nakićeve. Kada smo ga upitali poznaje li Nakića, predsjednik HPK odgovorio je da "insinuacije o poznanstvu nisu opravdane".

"Vezano za aplikaciju E-KOMORA i osiguranje tajnosti glasanja  izvođač je pisano jamčio za anonimnost glasova što je i bio jedan od uvjeta objavljenih u javnom pozivu", stoji na kraju očitovanja HPK, koje potpisuje predsjednik Zombori.  

"Obavijestili smo HPK da programer više nije s nama, ne znam tko je na kraju dobio natječaj"

Ante Mandarić, direktor tvrtke Mandarić koja je, prema odgovoru HPK, prihvatila prijenos na trgovačko društvo Stroge mjere j.d.o.o., kaže da ne zna tko je na kraju dobio taj natječaj. 

"Ono što sam ja napravio je da sam obavijestio naručitelje, odnosno HPK, da programer Nakić više ne radi za nas. Naime, on je radio taj program za nas i bilo je jasno da bez njega mi nismo u mogućnosti ispuniti obveze iz ponude. Tko je na kraju dobio taj posao, zaista ne znam", kaže Mandarić u kratkom razgovoru za Index.

Nakić: Radio sam svoju aplikaciju za tvrtku u kojoj sam bio zaposlen

Nakić u razgovoru za Index tvrdi da je tvrtka koja je dobila na natječaju uputila zahtjev da se to pravo prenese na njegovu tvrtku. 

"Znate zašto? Zato što je to moja aplikacija koju sam ja napravio. Bio sam zaposlen u jednoj tvrtki gdje sam radio aplikacije za tu tvrtku te, između ostalih, i ovu koja je pobijedila na natječaju HPK. Ja sam promijenio radno mjesto, više ne radim u toj tvrtki koja je dobila natječaj, a natječaj HPK je najpošteniji natječaj koji je ikada raspisan u Hrvatskoj", kaže Nakić u razgovoru za Index.    

Kako pojašnjava Nakić, Upravni odbor HPK je pozvao sve one koji su se prijavili na natječaj da pred njima predstave, kako kaže, sve ono što imaju. Nakić kaže da je on bio na toj prezentaciji u ime tvrtke u kojoj je prije radio te da je predstavio svoj program.  

"Ja sam, koliko sam čuo, dobio na tom natječaju, odnosno moj program je dobio taj natječaj zato što sam ja donio gotovu stvar koju sam razvijao već dvije godine", rekao je Nakić za Index dodajući da je već prije razvijao taj program za gradove i općine te ga je sada prilagodio. Nakić pojašnjava kako je u međuvremenu izgubio posao u toj tvrtki te osnovao svoju tvrtku.

"Prijavit ću se na natječaj bilo kome"

Iako Nakić nije htio reći o kojoj je tvrtki riječ, razvidno je da se radi o tvrtki Mandarić, koja je dobila natječaj. Nakić kaže da predsjednika HPK Zomborija zna iz viđenja te nam je više puta ponovio da je dobio na najpoštenijem natječaju. 

Podsjetili smo Nakića na njegove stavove i stavove portala Liberal, odnosno na kritike vezane za obvezne članarine u komorskim udruženjima te stav prema uhljebima. Naime, Nakić je spreman sada raditi za gradove i općine te se u budućnosti javljati na natječaje javnog sektora. 

"Ja radim svoj posao. Prijavit ću se na natječaj bilo kome i onome tko treba", rekao je na kraju Nakić.  

Pročitajte više