Proturječni iskazi svjedoka na suđenju Šlogaru: U sjeniku obavljena rekonstrukcija

NA DANAŠNJEM drugom ročištu na suđenju za ubojstvo Ivane Hodak koje se odvija na Županijskom sudu u Zagrebu svjedoče policajci koji su pištolj kojim je ubojstvo izvršeno pronašli u napuštenom sjeniku u Zaprešiću. Prema riječima jednog od svjedoka, Damira Rendulića, "pištolj je bio na dnu vrećice u kojoj su bile švercane cigarete, a na koju sam ja nagazio nogom". Vrećica je pronađena u prosincu prošle godine, nakon uhićenja prvoosumnjičenog Mladena Šlogara.

Korisnik sjenika Vlado Pošta je svjedočio kako je u sjeniku u kojem je čuvao sijeno uočio skitnicu. Nakon što je primijetio koliko je neuredan te da vrši nuždu nedaleko mjesta gdje spava, Pošta je pozvao policiju. "Prvo su došla dvojica policajaca, ali su utvrdivši da se radi o skitnici, otišli bez intervencije", objasnio je Pošta te dodao da su tek nakon 2-3 tjedna došla dvojica policajaca Srećko Martinić i Predrag Mihalinec. "Srećko Martinić tada je provjerio što se nalazi u crvenoj torbi", rekao je Pošta na sudu.

Tijekom svog svjedočenja, Srećko Martinić je demantirao Poštu tvrdeći da nije otvarao torbu. "Zaključili smo da se radi o skitnici i da se ne radi o kaznenom djelu", objasnio je Martinić.

Međutim, na sučevo inzistiranje svjedok Martinić je na kraju rekao da se ne sjeća je li otvarao torbu. "Možda jesam, a možda i nisam", rekao je policajac.

Tijekom svjedočenja Srećka Martinića sudac Turudić je rekao "Vi ste danas o istim stvarima govorili sedam puta drukčije."

Policajac Rendulić je naveo da je pištolj "otkriven pregledom vrećice u policijskoj stanici".

Iskazi se ne podudaraju

Nakon Rendulića, pred predsjednikom sudskog vijeća Ivanom Turudićem su svjedočila i ostala dvojica policajaca koja su nazočila pronalasku pištolja.

Drugi policajac, Predrag Mihalinec je svjedočio potpuno suprotno svome kolegi. Naime, on je rekao da policajci "nisu ulazili u sjenik niti su gledali što se nalazi unutra".

Treći policajac, detektiv Damir Rendulić je opisao da je u sjenik išao sam te da je ondje u sijenu pronašao torbu. "Izvadio sam papirnatu vreću 70 puta 50 centimetara u kojoj se inače čuva brašno i u njoj sam pronašao šest šteka cigareta, a pokraj je bila bijela plastična vrećica. Tek sam u policiji otkrio fascikl u kojem je bio pištolj", opisao je Rendulić.

Nakon svjedočenja Predraga Mihalineca i Srećka Martinića te korisnika sjenika Vlade Pošte, sudac je odredio provođenje rekonstrukcije. Naime, zbog različitih iskaza svjedoka o tijeku događaja sudac je želio da se točno dozna gdje je stajao svaki od trojice policajaca u trenutku pronalaska vrećice s pištoljem.

Još je prerano govoriti o rezultatima rekonstrukcije

Nakon rekonstrukcije koja se odvijala na sjeniku u Zaprešiću danas poslije ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu, sudac Ivan Turudić je izjavio kako je još prerano govoriti jesu li njome razriješene nelogičnosti u svjedočenju na suđenju Mladenu Šlogaru. Tom se rekonstrukcijom trebalo utvrditi kako su policajci obavili očevid i priveli Šlogara.

Isprva je bilo predviđeno da će danas biti saslušani  roditelji stradale Ivane, Zvonimir i Ljerka Mintas Hodak, ali njihovo će se saslušanje ipak odgoditi za 26. listopada.

> Godinu dana od likvidacije Ivane Hodak: Je li Šlogar ubojica ili pijun?

Pročitajte više