Provalio pa ostao živ: Bugarski astrolog pod istragom zbog širenja panike od potresa

EMIL LEŠTANSKI bugarski je astrolog koji je predvidio katastrofalan potres, koji je 19. travnja u 4 sata ujutro trebao pogoditi područje grada Haskova u Bugarskoj.

Grad u centralnoj Bugarskoj, u kojem živi oko 80.000 stanovnika, najavljeni potres od sedam stupnjeva po Richterovoj ljestvici, ne da je zaobišao, već se nije niti dogodio. Vlasti nisu zabilježile apsolutno ništa, niti jedan jedini podrhtaj tla, iako je Leštanski svoja predviđanja izrekao samo tjedan prije tog, prema njegovom poimanju položaja zvijezda i planeta.

Velik broj stanovnika tog grada proveo je besanu noć 19. travnja, u strahu da se njima ne dogodi talijanska L'Aquila, u kojoj je nekoliko stotina ljudi izgubilo živote u nedavnom razornom potresu, prenose bugarski mediji. Drugi su pak odlučili te noći biti daleko od grada u kojem žive, dok je manji broj građana noć proveo spavajući u svojim vozilima na ulicama.

Moguća kazna i do dvije godine zatvora

"Velika panika se proširila gradom zbog prevelikog medijskog prostora koji je posvećen Leštanskom i njegovim predviđanjima", kazala je guvernerka regije Raina Jovčeva, koja je dodala, zajedno s tužiteljstvom, kako slijedi prikupljanje dokaza za širenje panike i lažnih informacija protiv astrologa, kojem bi se mogla zalomiti i kazna od dvije godine zatvora, ukoliko ga osude.

Kako u ovakvim situacijama obično netko i neočekivano profitira, ovdje su to bile osiguravajuće kuće, koje su doživjele boom u izdavanju polica osiguranja na kuće i domove.

B.V.
Foto: novinite.com

Pročitajte više