PROVJERILI SMO Evo koja ministarstva su danas radila, a tko već odmara

Foto: FaH, 123rf

PREDSJEDNIK Sabora Božo Petrov, koji stalno druge proziva za nerad i tvrdi da on i MOST neprestano rade na zaštiti hrvatskih državnih interesa, iskoristio je prvi blagdan u novom sazivu Sabora da ode na produljeni vikend. Trenutačno se nalazi u Metkoviću i ne obavlja nikakve protokolarne ili državne dužnosti.

Vikend pa državni blagdan u utorak prilika je svim državnim službenicima i namještenicima da produlje odmor, ili barem skrate radni dan u ponedjeljak. Kontaktirali smo naša ministarstva, Sabor i Vladu te neke državne agencije i upitali ih rade li njihovi djelatnici danas skraćeno te jesu li ministri na radnim mjestima.


One koji nam nisu odgovorili na pisani upit - zvali smo. U nekim institucijama je danas kolektivni godišnji odmor, drugi tvrde da rade, ali nema nikoga da odgovori na telefonske pozive ili e-mailove, pa čak ni na centralama.

Neki su nas ipak ugodno iznenadili jer ne samo da nisu "spajali", nego nisu ni skratili radno vrijeme. 

HRVATSKI SABOR

Predsjednik Sabora danas ne radi, a njegovi djelatnici otišli su kućama već u 12 sati. Iako su u odgovoru odmah istaknuli kako zbog zahtjevnosti našeg upita zbog skraćenog radnog vremena saborska služba  "neće biti u mogućnosti odgovoriti danas", ipak su zbog nas ostali dulje te nam odgovorili na upit. Četiri sata kasnije, poslali su nam informaciju: od 250 zaposlenih, na godišnjem ih je 25.

Umjesto Bože Petrova na Mirogoju je Sabor predstavljao Robert Podolnjak.

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Premijer Andrej Plenković danas ima uobičajeni radni dan, a položio je i vijence na Mirogoju. Ni zaposlenici Vlade nemaju skraćeno radno vrijeme, a smo pet ih je danas odsutno i to - ne na jedan dan, ističu iz Vlade. 

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA
Prvo ministarstvo koje smo kontaktirali je ono novog ministra zdravstva Milana Kujundžića. Na prvi poziv nitko se nije javio, na drugi su nas spojili sa službom za medije, ali tu smo dobili samo automatsku sekretaricu s porukom "Osoba koju ste nazvali trenutno ne može odgovoriti na vaš poziv, nazovite kasnije."

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA
Na porti su nam se uredno javili. Međutim, spajanje sa službama i tajništvom nije nam uspjelo. Ne znamo jesu li bili na radnom mjestu, ali svakako se nisu javljali na telefone. Nešto kasnije, oko 14 sati, ni centrala nije bila dostupna na telefonske pozive.

U mailu kojeg su nam poslali nešto prije 13 sati, poručeno je da danas rade puno radno vrijeme, a gotovo 225 djelatnika je na godišnjem odmoru.

MINISTARSTVO OBRANE
Ni na telefonske brojeve MORH-a nitko nam se nije javljao, a na upit smo oko 15 sati dobili informaciju da djelatnici danas rade do 16 sati, kao i ministar i njegovi pomoćnici koji danas sudjeluju u protokolima povodom Svih svetih i Dušnog dana.

MINISTARSTVO VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA
Iako nam iz Ministarstva Davora Stiera nisu poslali službeni odgovor, na prilično kreativan način dokazali su nam da su ipak neki na radnom mjestu danas. Nazvali smo centralu koja nas je spojila na službom za medije, a tamo je netko podigao slušalicu te je odmah spustio. Barem rade, ali u kojem broju i do kada - nismo uspjeli utvrditi.

MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA

Nazvali smo nekoliko brojeva Ministarstva, uključujući i glavno tajništvo i centralu. Prvi su nam se javili te sam tek prebacili na centralu dok je njima telefon samo zvonio i zvonio.

Nakon nekoliko sati dobili smo i službeni odgovor pa smo saznali da je u Ministarstvu rada danas radna atmosfera, nema skraćivanja radnog vremena, ni pretjeranih godišnjih odmora.

MINISTARSTVO UPRAVE
U ovom MOST-ovom ministarstvu danas je uobičajeni radni dan. Ipak, od 130 zaposlenih, njih više od 40 danas nije na radnom mjestu.

MINISTARSTVO FINANCIJA
Iz ovog Ministarstva odgovorili su nam da je više od 150 djelatnika na produljenom vikendu. Njima usprkos, ministar i pomoćnici danas rade puno radno vrijeme. U Poreznoj uprave odsutno je nešto manje od tisuću službenika, odnosno skoro četvrtina zaposlenih. U drugom tijelu Ministarstva financija, Carinskoj upravi, od približno 3000 zaposlenih samo 212 ih se danas nije pojavilo na radnom mjestu.

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA
"Ministar pravosuđa danas je službeno izvan Zagreba", navode iz ministarstva Ante Šprlje. Iako svi djelatnici rade po skraćeno radnom vremenu, njih više od 100 je danas odsutno, baš kao i svi pomoćnici ministra.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
U dopisu kojeg su nam poslali kažu da je danas uobičajeni radni dan, a ministar Tolušić i cijeli kabinet rade. Također, dodaju, nije predviđeno skraćeno radno vrijeme.

MINISTARSTVO TURIZMA
Među nekoliko institucija koje rade uobičajenim dnevnim ritmom je i Ministarstvo turizma. Radno vrijeme nije skraćeno, svi dužnosnici su na radnim mjestima, a i tek tridesetak ih se sjetilo povezati vikend s blagdanom.

MINISTARSTVO KULTURE
Nova ministrica Nina Obuljen započela je s uvođenjem reda u Ministarstvo. Svi rade, bez skraćenog radnog vremena, a i ondje je samo tridesetak djelatnika pozvezalo neradne dane.

MINISTARSTVO BRANITELJA
"Ministarstvu trenutno nije dostavljena informacija o skraćenom radnom vremenu na današnji dan", izvijestili su nas iz ministarstva Tomislava Medveda koji je i danas u svojem uredu.

MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE
Iz ovog Ministarstva nakon nekoliko sati "skupljanja podataka" na pitanje koliko je službenika danas na godišnjem dobili smo sljedeći odgovor.

"Shodno uvriježenome običaju povodom blagdana Svih svetih, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) omogućilo je korištenje godišnjega odmora onim službenicima koji ovaj blagdan koriste kako bi obišli i posljednja počivališta njihovih najbližih u mjestima koja su u drugim (udaljenim) županijama/gradovima, a sa službenicima unutar ustrojstvenih jedinica u kojima kolegice i kolege danas izostaju sa radnoga mjesta unaprijed je dogovorena suradnja kako bi se osiguralo nesmetano obavljanje svih redovitih poslova i zaduženja."

Ni ministar Butković, koji je iz mjesta udaljenog sat vremena od Zagreba, danas nije na radnom mjestu, a oni nesretnici koji danas rade - imaju skraćeno radno vrijeme, "kao i ostala ministarstva", navode iz ovog ministarstva.

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
U ovom ministarstvu nemaju pojma koliko je njihovih djelatnika danas na radnom mjestu. Kažu, to će javiti naknadno. Sve dežurne službe rade dvadeset i četiri sata, a neoperativni sektori po skraćenom radnom vremenu.

Ipak, ne otkrivaju do kada je to skraćeno radno vrijeme, a mi saznajemo da su u 12 sati za građane zatvorili vrata većine policijskih postaja.

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EUROPSKE UNIJE
Od 250 zaposlenika ovog ministarstva, tek ih je sedam odsutno. Ministrica, kao i svi zaposlenici, danas rade kao i svaki drugi radni dan.

MINISTARSTVO ZA DEMOGRAFIJU, OBITELJ, MLADE I SOCIJALNU POLITIK
U
Ministarstvo za DOM-SP danas radi po uredovnom radnom vremenu, a prijavljeno je odsutstvo nešto više od četrdeset djelatnika.

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE
Djelatnike ovog Ministarstva nismo uspjeli kontaktirati jer nitko nije odgovarao ni na telefonske pozive ni na e-mailove.


MINISTARSTVO GRADITELJSTVA I PROSTORNOG UREĐENJA
Čak 225 djelatnika ovog Ministarstva koristi godišnji odmor, odnosno gotovo svako drugi djelatnik.

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
Nakon nekoliko neodgovorenih telefonskih poziva, iz službe za medije ovog ministarstva dobili smo sljedeći odgovor: "Ministar i zamjenik su na radnom mjestu, a radno vrijeme ne skraćujemo bez upute iz Vlade RH." Nisu odgovorili koliko djelatnika danas nije na radnom mjestu.

AGENCIJA ZA CIVILNO ZRAKOPLOVSTVO
Pozivom centrali ove Agencije, saznali smo da je dobar dio djelatnika na kolektivnom godišnjem odmoru. Nakon par trenutaka promišljanja tko je tu i s kim nas može spojiti, djelatnica na centrali spojila nas je s tajništvom, u kojem nam je rečeno kako danas "nije kolektivni godišnji odmor, samo je kolega (za medije) na godišnjem." Dodali su i da nije skraćeno radno vrijeme.

AGENCIJA ZA NAFTNE DERIVATE

Iako smo djelatnike ove Agencije uspjeli dobiti na telefon, obećali su nam pismeni odgovor kojeg ipak nismo dobili.

AGENCIJA ZA SIGURNOST ŽELJEZNIČKOG PROMETA

Djelatnici ove Agencije nisu odgovarali na naše opetovane telefonske pozive.

AGENCIJA ZA ZAŠTITU TRŽIŠNOG NATJECANJA
Ni djelatnici ove Agencije nam se nisu javili na naše pozive.

 

Pročitajte više