Provjerili smo smiju li vam blagajnici na naplatnima odbiti lipe

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

HRVATSKA kuna je službena valuta Republike Hrvatske od 30. svibnja 1994. Njezina najmanja jedinica je lipa i sastavni je dio valute kojom se vrše plaćanja u Hrvatskoj. 

Lipe, barem one najmanje, rijetko će vam međutim vratiti u trgovinama, na nekim drugim mjestima još rjeđe, a vrlo rijetko njima i plaćamo.

No lipe su kao sredstvo plaćanja u prvi plan došle u posljednje vrijeme jer ih dio vozača koristi kao sredstvo prosvjeda zbog visokih cestarina, a posebno mostarine na Krčkom mostu.

Službeno sredstvo plaćanja, ali vozači koji žele platiti lipama doživljavaju velike probleme

Krčki je most, naime, jedini hrvatski most koji se naplaćuje, i to nemalih 39 kuna, iako je prije 40 godina izgrađen samodoprinosom građana. To je izazvalo bunt vozača, a osobito bajkera koji su mostarinu počeli plaćati u lipama. 

No zbog plaćanja lipama vozači su počeli doživljavati neugodnosti, a problema, osim s blagajnicima, imaju i s policijom. 

O jednoj smo takvoj situaciji pisali prije tjedan dana, a policajac je tada pokušao vozaču zabraniti i snimanje. 

Prije dva tjedna pisali smo pak o situaciji koju su doživjele dvije žene koje su mostarinu pokušale platiti kovanicama na Krčkom mostu. Blagajnik se na žene koje su htjele platiti lipama derao, prijetio im policijskim kaznama i psovao. 

Iako su lipe redovno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, vozači koji njima pokušavaju platiti mostarinu i cestarinu očito doživljavaju velike probleme. 

Pitali smo stoga Hrvatske autoceste (a one vrše naplatu i na Krčkom mostu) postoje li neka pravila koja bi vozačima onemogućavala plaćanje lipama te ako je ono dozvoljeno, postoje li neka ograničenja i u kojim slučajevima intervenira policija. 

U nastavku donosimo odgovore HAC-a na naša pitanja. 

Je li dozvoljeno plaćanje u lipama na Krčkom mostu i na autocestama na kojima naplatu vrši HAC?

Plaćanje cestarine kunskom gotovinom je uobičajen način plaćanja cestarine na svim dionicama autocesta pod upravljanjem tvrtki Hrvatske autoceste i Autoceste Rijeka - Zagreb. Gotovina podrazumijeva plaćanje u svim apoenima novčanica i kovanica, kuna i lipa, koje su službena valuta i sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj.

Ako je plaćanje lipama dozvoljeno, jesu li blagajnici na naplatnim postajama spremni na to i mogu li obavljati takve naplate?

Svaki blagajnik upoznat je s načinom poslovanja i dužnostima koje to mjesto zahtijeva. Kako se na svim naplatnim postajama HAC-a i ARZ-a zaprima gotovina kao sredstvo plaćanja, blagajnici su upoznati s postupanjem. S obzirom na organizirano plaćanje cestarine sitnim novcem na Krčkom mostu, kako smo već naveli, nama kao tvrtki ovakav vid plaćanja ne predstavlja problem. To može biti samo potencijalni problem za korisnike koji moraju duže čekati na transakciju plaćanja naplate mosta, a sve zbog prebrojavanja sitnog novca koje zahtijeva dulji period.

U kojim se slučajevima traži policijska intervencija i s kojim ciljem?

Policijska intervencija traži se isključivo u situacijama u kojima korisnik odbija platiti cestarinu, napusti naplatnu postaju bez plaćanja cestarine ili odbija predočiti dokumente temeljem kojih je moguće ispostaviti račun za naknadno plaćanje cestarine. Međutim, i u drugim incidentnim situacijama, a koje nisu nužno vezane uz samo plaćanje cestarine. 

Imate li neke upute za građane koji plaćaju cestarinu ili mostarinu lipama?

Transakcije koje se plaćaju velikim količinama lipa mogu potrajati dulje s obzirom na potrebu prebrojavanja zaprimljenog novca, što ostalim korisnicima produljuje put do njihovog odmorišta ili eventualno stvara nervozu. Prebrojavanje zaprimljenog novca je nužno jer blagajnik ne može biti siguran radi li se o točnom iznosu te je li  potrebno uzvratiti ostatak ili eventualno dodati koju lipu.

Pročitajte više