Prva anketa za Split: Puljak uvjerljivo vodi pred HDZ-ovim kandidatom

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

UOČI lokalnih izbora u Splitu dosadašnji gradonačelnik Ivica Puljak ima značajnu prednost nad svojim protukandidatima, pokazuju rezultati prve predizborne ankete koju je agencija Ipsos napravila za stranku Centar.

Puljak, prema anketi koju je naručila njegova stranka, osvaja 41% glasova, dok je na drugom mjestu HDZ-ov kandidat Zoran Đogaš. Njega bi izabralo 23% ispitanika.

Na trećem mjestu je Željko Kerum (HGS) koji bi po anketi imao 10% glasova, a Josip Markotić (Most), Ante Franić (nezavisni) i Jakov Prkić (Pametno) po 5%.

Puljku 57% u drugom krugu 

Po trenutnim preferencijama birača u drugi krug izbora za gradonačelnika Splita ušli bi Ivica Puljak i Zoran Đogaš, a u drugom krugu bi pobijedio Ivica Puljak. Puljak bi u tom slučaju osvojio 57% glasova, a Đogaš 37%.

U rezultatima ankete se navodi i da građani Splita imaju visoku motivaciju izlaska na nove lokalne izbore. Njih 60% bi sigurno izašlo na izbore, a dodatnih 24% bi vjerojatno glasalo. Samo 10% ispitanih je reklo da sigurno neće izaći na izbore.

I na izborima za gradsko vijeće Centar ima prednost ispred HDZ-a, a još 4 liste mogu očekivati prelazak izbornog praga. Centar bi prema anketi dobio 11 mandata, HDZ 8, Most, HGS, SDP i Pametno-Možemo po 3.

Za većinu u vijeću je potrebno 16 mandata pa bi Puljku za koaliciju umjesto dosadašnje četiri stranke ovaj put bile dovoljne samo dvije.

Pozitivan dojam o Puljku ima 60% ispitanih, o Đogašu 38%

Najvišu razinu pozitivnog dojma građani imaju prema Ivici Puljku, pokazuju rezultati ankete. Pozitivan dojam o Puljku ima 60% ispitanih, a negativan njih 33%. Stavovi o njegovom zamjeniku Bojanu Ivoševiću su podijeljeni. Pozitivan stav prema njemu ima 39% ispitanih, a negativan 41%.

Zorana Đogaša, nestranačkog kandidata HDZ-a, veliki dio ispitanih ne poznaje. 42% ispitanih kaže da nije nikad čulo za njega, a dodatnih 20% nije odgovorilo na pitanje. Pozitivan dojam o Đogašu ima 38% ispitanih, negativan 10%.

Anketa je provedena u travnju na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika starijih od 18 godina s prebivalištem na području Splita.

Pročitajte više