Prva godina Velike recesije



PRIJE godinu dana američka je savezna vlada pod svoju zaštitu stavila Fannie Mae i Fredie Mac, dvije najveće hipotekarne tvrtke u cijeloj državi. Uz kolaps investicijske banke Lehman Brothers 15. rujna prošle godine, stavljanje Freddiea i Fanniea može se zvati okidačem Velike recesije, najveće financijske krize od Velike depresije naovamo.

Federal National Mortgage Association i Federal Home Loan Mortgage Corporation, ili Fannie Mae i Freddie Mac, kako ih se zove, bilu su u središtu hipotekarnog balona čije puknuće je sa sobom povuklo sve druge posljedice koje se osjećaju i danas. Fannie Mae osnovana je 1938. godine u sklopu New Deala, kako bi pomogla obiteljima s niskim primanjima pri dobivanju kredita. 1968. Fannie Mae je pretvorena u instituciju u privatnom vlasništvu sa sponzorstvom vlade, a dvije godine kasnije vlada je osnovala Freddie Mac kao konkurenciju Fannieu. Primarna aktivnost dviju hipotekarnih kuća nije bilo izdavanje kredita, nego njihovo kupovanje od banaka i osiguravanje.

Subprime kriza

Kao tvrtke pod sponzorstvom vlade Fannie i Freddie uvijek su dijelom obavljale privatni posao, ali dijelom su služile i kao političko sredstvo. Mnogi su se komentatori osvrnuli na 90-te godine prošlog stoljeća, kada je administracija Billa Clintona izvršila pritisak na Fannie i Freddie da počnu osiguravati sve više kredita ljudima s lošim kreditnim rejtingom. Praksa dva hipotekarna diva rodila je ono što će kasnije postati "subprime" balonom. "Subprime" zapravo  označava lošu kreditnu sposobnost.

Kad se pogleda unatrag, Clintonovu se administraciju ne može optužiti ni za što drugo osim za kratkovidnost, ali ista optužba ionako je može produžiti na cijeli zapadni svijet. Jednostavno, u 90-ima je cijeli zapadni svijet bio u stanju nikad prije dostignutog blagostanja, i brojni su političari gledali kako osvojiti što više glasova socijalno prihvatljivim programima. U SAD-u su članovi Demokratske stranke bila nezadovoljnim onim što su smatrali rasnom i socijalnom nepravda. Unatoč tome što je broj Hispanaca i Afroamerikanaca vlasnika kuća u tim godinama zabilježio velik porast, on je još uvijek zaostajao za brojem bijelaca koji su imali vlastite nekretnine. Stoga im se tjeranje Fanniea i Freddiea u "subprime" činio logičnim.

Gotovo svaka velika financijska tvrtka, u SAD-u i izvan njega, uključila se u igru. Samo tržište subprime kredita naraslo je do 2008. na 1,3 bilijuna dolara, tržište hipoteka na 12 bilijuna, a tu se ni ne počinje pričati o kreditnom balonu koji je pratio hipotekarni. U vrijeme rasta hipotekarnog balona, banke su koristile sredstva dobivena izdanim kreditima za izdavanje financijskih instrumenata kao što su vrijednosnice vezane za hipoteke (Mortgage-backed securities ili MBS). Zajedno s MBS-ovima izdavani su i Credit-default swapovi, financijski derivati koji osiguravaju kupce u slučaju neizvršavanja obaveza. Na vrhuncu krize, u prosincu prošle godine, globalno tržište CDS-ova bilo je vrijedno blizu 60 bilijuna dolara.

Pročitajte više