U vrtiće i škole stiže prva hrvatska slikovnica o istospolnim obiteljima

Foto: Dugine obitelji

UDRUGA Dugine obitelji 18. siječnja objavit će prvu slikovnicu o istospolnim parovima s djecom. U udruzi je dvadesetak istospolnih parova s djecom, neki imaju i po dvoje ili troje djece pa su odlučili izdati slikovnicu i za njih, ali i za svu ostalu djecu da bi shvatila da je sasvim u redu imati dvije mame ili dva oca.

Dosad postojali samo prijevodi

“Postoje u Hrvatskoj već neke slikovnice, prijevodi stranih izdanja, u kojima se spominju obitelji s istospolnim roditeljima. Najčešće u opisu različitih vrsta obitelji. Željeli smo napraviti jednu baš za Hrvatsku”, rekao je za Index koordinator udruge Danijel Martinović.

U pripremi slikovnice, osim njega, sudjelovali su Maja Škvorc i Ivo Šegota, a ilustrirao ju je Borna Nikola Žeželj.

“Prvih 500 primjeraka podijelit ćemo školama i vrtićima koji su nam se već javili da žele slikovnicu. Najviše ih je iz Zagreba, ali ima ih i iz drugih dijelova Hrvatske”, rekao je Martinović objašnjavajući zašto slikovnica neće biti u prodaji. Oni koji ne uspiju dobiti svoj primjerak moći će besplatno slikovnicu skinuti sa stranica udruge, a na njima će biti i poseban formular za one koji baš žele tiskano izdanje. Kada ih se dovoljno javi, udruga će tiskati i drugo izdanje. U pripremi su i prijevodi na njemački, engleski, talijanski i francuski jezik.


Sasvim obične obitelji s roditeljima istoga spola

“Sama priprema od ideje do realizacije trajala je nekoliko mjeseci. Nije to baš bio jako zahtijevan posao. Pomogli su nam ljudi koji se već bave izdavaštvom, a prevoditelji su radili volonterski”, kaže Martinović.

Glavni likovi slikovnice su djeca koja objašnjavaju svoju obitelj. Sasvim običnu obitelj u kojoj su roditelji istoga spola.

“Željeli smo da i naše obitelji budu vidljivije. Kao što ima obitelji s jednim roditeljem, s posvojenom ili udomljenom djecom, tako postoje i obitelji u kojima su roditelji istoga spola”, rekao je Martinović.

Pročitajte više