Prva Sanaderova turneja u znaku EU-a i NATO-a

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivo Sanader sudjelovat će krajem ovoga tjedna u Berlinu na međunarodnom forumu u organizaciji zaklade Bertelsmann, a početkom sljedećeg tjedna u Bruxellesu i Strasbourgu razgovarat će s najvišim dužnosnicima EUa i NATOa, pokazujući da glavni vanjskopolitički prioriteti nove vlade ostaju članstvo u Europskoj uniji i NATOu.

Nakon posjeta Vatikanu i susreta s papom Ivanom Pavlom Drugim u četvrtak, premijer Sanader u petak i subotu sudjelovat će na tradicionalnom godišnjem Međunarodnom Bertelsmann forumu u Berlinu, a ovogodišnja tema je "Europa - prema novoj eri". Na konferenciji će sudjelovati brojni uglednici, među njima, njemački kancelar Gerhard Schroeder, irski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Bertie Ahern, njemački ministri vanjskih poslova i obrane Joschka Fischer i Peter Struck, premijeri Rumunjske i Turske Adrian Nastase i Recep Tayyip Erdogan, latvijska predsjednica Vaira Vike-Freiberga, povjerenik Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen, predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet, bivši američki državni tajnik Henry Kissinger.

Predsjednik hrvatske Vlade u Berlinu će imati i bilateralne sastanke s predsjednicom njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angelom Merkel te premijerima Turske i Irske Erdoganom i Ahernom.

Sanader se sa Ahernom i Angelom Merkel sastao i za vrijeme predizborne kampanje.

Hrvatski premijer će u ponedjeljak u Bruxellesu razgovarati s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem. U utorak prije podne predviđen je susret s novim glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom, a poslije podne hrvatsko izaslanstvo odlazi u Strasbourg.

U tom francuskom gradu u kojem se održavaju plenarne sjednice Europskog parlamenta, premijer Sanader će se sastati s predsjednikom Parlamenta Patom Coxom, povjerenicima Europske komisije za vanjske i poslove i proširenje Chrisom Pattenom i Guenterom Verheugenom, s glavnim tajnikom Vijeća Europe Walterom Schwimmerom te sa zastupnikom i predsjedavajućim stranačke skupine Europske narodne stranke Hans-Gertom Poetteringom.

Ovom turnejom i odabirom destinacija, premijer Sanader pokazuje da glavni vanjskopolitički prioriteti nove vlade ostaju članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Hrvatska je u veljači prošle godine podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Europska bi Komisija krajem ožujka trebala donijeti mišljenje o hrvatskoj kandidaturi, a na summitu EU-a u lipnju Europsko vijeće trebalo bi odlučiti hoće li Hrvatskoj odobriti status kandidata i zakazati datum početka pregovora o članstvu.

Pročitajte više