KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Prve doze cjepiva u Hrvatsku stižu DHL-om

Foto: EPA

PRVA pošiljka cjepiva protiv covida-19 u Hrvatsku bi trebala doći u subotu.

Kako je objavila Nova TV, kad cjepivo stigne u Hrvatsku, prvo će se čuvati u Zavodu za javno zdravstvo, a onda će se transportnim hladnjacima razvoziti po Hrvatskoj, u 21 centar HZJZ-a.

Cjepivo će stići kamionima, a za transport cjepiva po Hrvatskoj bit će zadužen DHL.

"Nakon brojnih mjeseci pripreme spremni smo distribuirati cjepivo COVID-19 gdje god je to potrebno", rekla je Srebrenka Saks, direktorica DHL Expressa Hrvatska.

17.750 doza do kraja godine

Hrvatska bi u prvoj pošiljci trebala dobiti 9750 doza cjepiva, baš kao i sve ostale članice Europske unije. Dogovoreno je i da sve zemlje članice s cijepljenjem krenu u nedjelju.

Druga pošiljka cjepiva trebala bi biti isporučena do 31. prosinca. S obzirom na to da bi u drugoj isporuci u Hrvatsku trebalo doći 7800 doza, to znači da će do kraja godine u Hrvatsku stići 17.750 doza cjepiva. 

Daljnje pošiljke stizat će u razmacima od jednog tjedna, pa bi tako od 4. siječnja svakog tjedna u Hrvatsku trebalo stizati oko 17 tisuća doza cjepiva.

Cjepivo u kutijama sa suhim ledom

S obzirom na to da se Pfizerovo cjepivo mora čuvati na vrlo niskim temperaturama, stizat će u tzv. termalnim kutijama, koje sadrže suhi led. 

Svaka od tih kutija sadržavat će oko 5000 doza. U njima se cjepivo može čuvati do mjesec dana, ali se svakih pet dana mora dodavati 

Svaka ta kutija ima oko 5000 doza. Cjepivo se u kutijama može čuvati do 30 dana, ali se svakih pet dana mora dodavati suhi led. Kutija se ne smije prečesto otvarati, najviše dva puta dnevno.

Cjepivo se kratko, najviše pet dana, može čuvati i u običnom hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 stupnjeva Celzijevih. Na puno nižoj temperaturi, oko -80 stupnjeva Celzijevih, može se čuvati do pola godine.

Pročitajte više