Prvi civilni tim RH odlazi u Afganistan

Prvi civilni tim RH odlazi u mirovnu misiju NATO/ISAF u Afganistan 6. siječnja a čine ga diplomat Dražen Hrastić i policijski inspektori Dario Dudas i Ivan Odeljan, rekao je u srijedu Pjer Šimunović, nacionalni koordinator za NATO, prilikom predstavljanja tima u Ministarstvu vanjskih poslova.

"Naš civilni tim odlazi u šestomjesečnu misiju u Feyzabad, u sjeveroistočnoj pokrajini Badakshan, gdje će se pridružiti Pokrajinskom timu za obnovu (PRT) kojeg vodi Savezna Republika Njemačka", kazao je Šimunović.

Hrastić, prvi tajnik, voditelj Odsjeka za kooperativnu sigurnost i razoružanje u Upravi za multilateralu i međunarodne organizacije MVP-a, Dudas, glavni policijski inspektor u Odjelu za nezakonite migracije i Odeljan, glavni policijski inspektor i službenik Interpola u Odjelu za međunarodnu policijsku suradnju, odlaze u savjetodavnu misiju kojoj je cilj pomoći u uspostavi lokalnih institucija i širenja središnje vlasti, objasnio je Šimunović.

"Ovo je prvi kontingent kojeg Hrvatska u sklopu dugoročnog angažmana šalje u civilni dio mirovne misije u Afganistanu, a nastavlja se na sudjelovanje pripadnika naše Vojne policije koji u misiji NATO/ISAF sudjeluju već s četvrtom 6-mjesečnom rotacijom", dodao je.

Prema Šimunovićem riječima, Hrvatska ovim dokazuje svoju međunarodnu odgovornost u gašenju kriznih žarišta u svijetu, a s obzirom na strateški cilj pridruženja NATO-u, Vlada je zacrtala plan povećanja angažmana u mirovnim misijama Sjevernoatlantskog saveza.

Hrvatski civilni tim djelovat će u okviru PRT-a slijedom "Zajedničke izjave o civilnoj suradnji u okviru njemačkog pokrajinskog tima za obnovu u Feyzabadu, u Afganistanu, između Vlade RH i Vlade SR Njemačke". Izjavu su u rujnu u Ujedinjenim narodima u New Yorku potpisali ministri vanjskih poslova Miomir Žužul i Joschka Fischer.

Troškovi jednogodišnje misije za trojicu stručnjaka iznose dva milijuna i tristo tisuća kuna.

(Hina) xvk ysd

Pročitajte više