Prvi festival znanosti u Hrvatskoj - poticaj dijalogu znanosti i javnosti

PRVI FESTIVAL znanosti koji će se u Hrvatskoj održati od 12. do 18. svibnja trebao bi potaknuti dijalog znanosti i hrvatske javnosti, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u zagrebačkome Tehničkom muzeju.

U tu će znanstvenu i kulturnu priredbu biti uključena tri hrvatska grada - Zagreb, Rijeka i Varaždin a poticaj za njezino održavanje dao je Britanski kulturni savjet (British Council) u Zagrebu.

Po riječima Roya Crossa, direktora British Councila, prvim festivalom znanosti u Hrvatskoj želi se postići iskorak od predstavljanja znanosti u javnosti do uspostavljanja njihova dijaloga. Jednotjednu priredbu Cross smatra nultim festivalom koji bi trebao utrti stazu budućim sličnim priredbama u Hrvatskoj, a partnerstvo ključnim elementom u njezinoj organizaciji.

Naime, za organizaciju Festivala zaslužni su British Council, Ministarstvo znanosti i tehnologije te Tehnički muzej u suradnji s Društvom matematičara i fizičara Rijeka i sekcijama Hrvatskoga prirodoslovnog društva - Mladi istraživači i e-škola. Festival su potpomogli i Ministarstvo kulture te Gradski ured za kulturu.

Sve informacije o Festivalu mogu se naći na web adresi http://festival.znanost.org koja je, napomenula je voditeljica programa znanosti i umjetnosti British Councila Rosana Besednik, otvorena i za sve zainteresirane koji se još žele uključiti u tu priredbu.

Zamjenik ministra znanosti i tehnologije Zdenko Franić istaknuo je da bi prvi festival znanosti trebao pomoći da hrvatska javnost prepozna znanost kao bitan element općega razvoja i boljitka društva. Jer, smatra Franić, jedan od ciljeva priredbe jest da se porezni obveznici bolje upoznaju s važnošću i ulogom znanosti u suvremenome svijetu kako bi se time stvorile i pretpostavke da se što prije dostigne prosječnih tri posto BDP-a koliko za znanost izdvajaju zemlje Europske unije.

Osim toga, rekao je Franić, Festival bi trebao privući mlade ljude i na studij u pojedinim disciplinama za koje trenutačno ne postoji osobito zanimanje.

U zagrebačkom Tehničkom muzeju održat će se većina predavanja, radionica i izložaba na kojima će sudjelovati istaknuti hrvatski i britanski znanstvenici te popularizatori znanosti.

Tako će u Tehničkom muzeju u ponedjeljak biti održana i jednodnevna radionica u kojoj će 50 zagrebačkih gimnazijalaca pod vodstvom britanskoga znanstvenika Grahama Jonesa izgrađivati strukturu deoksiribonukleinske kiseline (DNA).

Cijeli je festival naime u znaku 50. obljetnice epohalnoga otkrića američko-britanskoga znanstvenog "dvojca" Watsona i Cricka - razrješenja strukture "tajne života" - DNA.

(Hina) ip mć

Pročitajte više