Prvi hrvatski civilni tim otputovao za Afganistan

DIPLOMAT Dražen Hrastić i policijski inspektori Dario Dudas i Ivan Odeljan, članovi prvog hrvatskog civilnog tima u mirovnoj misiji NATO/ISAF u Afganistanu, otputovali su u četvrtak iz zagrebačke zračne luke za Feyzabad, u sjeveroistočnoj pokrajini Badakshan.

Radi se o šestomjesečnoj misiji prvog civilnog tima RH u Afganistanu koji će se u Feyzabadu pridružiti Pokrajinskom timu za obnovu (PRT) kojeg vodi Savezna Republika Njemačka.

"Glavna nam je zadaća pomoći u uspostavi institucija središnjih i pokrajinskih vlasti", izjavio je Hrastić, voditelj Odsjeka za kooperativnu sigurnost i razoružanje u Upravi za multilateralu i međunarodne organizacije MVP-a.

Dudas, glavni policijski inspektor u Odjelu za nezakonite migracije, rekao je da ne "očekuje veće probleme u obnašanju zadaće". "Životni uvjeti su teški ali je situacija u tom djelu Afganistana stabilna", pojasnio je Dudas, dodavši da bi se problemi mogli javiti oko izbora. Kao drugi mogući problem s kojim bi se mogli suočiti naveo je drogu, jer se ruralno stanovništvo uvelike bavi uzgojem maka kao izvorom zarade.

Tročlani tim se složio oko toga da su pripreme bile opsežne i dobre, a Odeljan, glavni policijski inspektor i službenik Interpola u Odjelu za međunarodnu policijsku suradnju, je istaknuo da su im "svi čimbenici izašli u susret".

Radi se o prvom kontigentu kojeg Hrvatska, u sklopu dugoročnog angažmana, šalje u civilni dio savjetodavne mirovne misije u Afganistan, a nastavlja se na sudjelovanje pripadnika hrvatske Vojne policije koji u misiji NATO/ISAF sudjeluju već s četvrtom 6-mjesečnom rotacijom.

Prilikom predstavljanja tima krajem protekle godine u MVP-u, Pjer Šimunović, nacionalni koordinator za NATO, rekao je da Hrvatska ovim dokazuje svoju međunarodnu odgovornost u gašenju kriznih žarišta u svijetu.

"S obzirom na strateški cilj pridruženja NATO-u, Vlada je zacrtala plan povećanja angažmana u mirovnim misijama Sjeveroatlantskog saveza", rekao je tada Šimunović.

Hrvatski civilni tim sudjelovat će u okviru PRT-a slijedom "Zajedničke izjave o civilnoj suradnji u okviru njemačkog pokrajinskog tima za obnovu u Feyzabadu, u Afganistanu, između Vlade RH i Vlade SR Njemačke". Izjavu su u rujnu u UN-u u New Yorku potpisali ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i njemački kolega Joschka Fischer.

Hrvstski tim su u Afganistan, osim obitelji i prijatelja, ispratili Šimunović i zamjenik ministra unutrašnjih poslova Filip Dragović.

Pročitajte više