Prvi koncert projekta Zagreb - europski grad glazbe

KONCERTOM Ansambla Cantus pod ravnanjem Berislava Šipuša, koji je večeras održan u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Zagrebu, počeo je tjedan u kome će se Zagreb s devet koncerata predstaviti slušateljima širom Europe kao Grad glazbe, u okviru ciklusa Europske unije radioltelevizija "Gradovi glazbe".

U organizaciji Redakcije ozbiljne glazbe Hrvatskoga radija, u narednih sedam dana održat će se devet koncerata koje će prenositi 3. program Hrvatskoga radija. Izravne prijenose sedam koncerata putem Europske radijske unije (EBU) sa sjedištem u Ženevi preuzimat će članice te glazbene udruge, a dva koncerta emitirat će se naknadno.

Na programu večerašnjeg koncerta bila su djela suvremenih hrvatskih autora mlađe i srednje generacije Srđana Dedića (1965), Olje Jelaska (1967), Ive Josipovića (1957) i Berislava Šipuša (1958). Kao solist u Šipuševoj skladbi nastupio je multiinstrumentalist Ratko Vojtek.

U drugom dijelu koncerta izvedeno je i jedno djelo stranog majstora, Paula Hintemitha (1895-1963), Komorna glazba broj 3 za violončelo i 10 solističkih instrumenata. Kao solist u ovoj izvedbi sudjelovao je gost iz Italije, vilončelist Enrico Dindo.

Večerašnji koncert završio je Komornom simfonijom Borisa Papandopula (1906-1991).

Slijede koncerti Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Big Banda HRT-a, Tamburaškog orkestra HRT-a, Zbora HRT-a, Zagrebačkih solista i Zagrebačkog kvarteta. Na programima su većinom djela hrvatskih skladatelja .

Osim u Preporodnoj dvorani, koncerti će se održavati u dvorani Vatroslav Lisinski, Hrvatskom glazbenom zavodu, Muzeju Mimara i kazalištu Kerempuh.

Pročitajte više