Prvi NASA-in Rover trebao bi se spustiti na Mars u subotu

AKO SE prva od dvije NASA-ine svemirske letjelice u subotu uspije spustiti na površinu Marsa, počet će, kako se nadaju NASA-ini znanstvenici, novo poglavlje u dugoj čovjekovoj potrazi za životom na crvenom planetu.

No, kao što su se uvjerili američki i europski znanstvenici, pokušaj istraživanja Marsa nije nimalo lak.

Europska svemirska agencija još očajnički pokušava pronaći britansku sondu Beagle 2 koja je na Božić trebala sletjeti na Mars, ali nikad nije poslala signal kojim bi potvrdila slijetanje.

NASA se još oporavlja od gubitka Mars Polar Landera i njegove dvije sonde koje su nestale 1999. samo tri mjeseca nakon što je sličnu sudbinu pretrpio Mars Climate Orbiter.

Ukratko, kažu u NASA-i, više od pola svih misija na Mars nije uspjelo.

Ovaj put je NASA, tvrde njezini dužnosnici, poduzela sve što je mogla kako bi roveri, Spirit i Opportunity, sretno sletjeli na površinu Marsa. Spirit bi na Mars trebao sletjeti u subotu, a Opportunity za tri tjedna.

Bude li sve kako je planirano, mali roboti koji nose kamere i niz znanstvenih instrumenata nužnih za geološku studiju Marsa, možda će nas približiti odgovoru na pitanje je li život postojao, ili možda još postoji, na crvenom planetu.

Roveri će ispitivati stijene i tlo kako bi se vidjelo kakva je bila aktivnost vode na Marsu, zatim će istraživati mjesto slijetanja za koje se pretpostavlja da sadrži dokaze o tekućoj vodi te pokušati odrediti je li u takvom okolišu mogao postojati život.

"Spirit i Opportunity su geolozi", rekao je Steve Squyres sa sveučilišta Cornell koji je bio zadužen za znanstvene instrumente koje nose roveri.

Oni će, dodao je, tražiti kamenje potrebno za studiju. "Kad ga pronađu, uzet će kamen robotskom rukom, a zatim ga pregledati mikroskopom, instrumentima za identifikaciju sastava stijene i na kraju skinuti gornji sloj kako bi ispitali unutrašnje slojeve kamenja", rekao je Squyres.

(Hina) dgk dgk

Pročitajte više