Prvi Rom u Saboru dao podršku Sanaderu

NAKON sat i pol vremena iščekivanja potpisivanja sporazuma između predstavnika romske nacionalne manjine Nazifa Memedija i HDZ-a, sporazuma kojim Memedi podupire Sanadera za mandatara, to se i dogodilo.

Romi su Sanadera podržali odlukom većine od 22 romske udruge koje su prije izbora Memedija istaknule kao svojeg kandidata za parlament.

Nakon potpisivanja sporazuma HDZ ukupno ima 67 parlamentarnih potpisa, što znači da mu treba još deset zastupničkih potpisa kako bi se mogao uputiti na Pantovčak i od Mesića zatražiti da mu udjeli povjerenje za formiranje Vlade.

U danas potpisanom sporazumu između Sanadera i Memedija je dogovoreno da će Vlada na čelu sa Sanaderom ulagati u životni standard Roma.

Sanader obećao pomoć Romima

Nazif Memedi je rekao da će, ukoliko se prema sporazumu bude ubrzano provodio nacionalni program za Rome i program desetljeća za Rome, se standard življenja Roma poboljšati za 70 posto.

Memedi se nada da će nova Vlada riješiti stambeno pitanje Roma te pitanje obrazovanja i zdravstvenih usluga za Rome. Sporazum inače obvezuje Vladu na povećanje broja članova povjerenstva za Rome Vlade RH te povećanje financijske potpore, a obje strane tvrde kako tijekom usuglašavanja sporazuma nisu pregovarale o novcima.

Tvrdi kako tijekom pregovaranja s HDZ-om nije bilo trgovine te kako odluku o potpisivanju sporazuma sa Sanaderom nije sam donio, a zaključio je kako svojim činom ne omalovažava niti jednu stranku.

Sanader je, pak, obećao da će njegova Vlada nastaviti s pružanjem humanitarne pomoći za Rome.

Milanović pogriješio što je istaknuo Samija Ališanija

Zastupnik Kasum Cana rekao je kako Romi nisu htjeli koalirati sa SDP-om zbog toga jer je predsjednik Socijaldemokrata Milanović pogriješio što je istaknuo kandidata Samija Ališanija kao kandidata za zastupnika u parlament.

Zanimljivo kako je Sanader danas ponovno pokrenuo temu prelaska Šemse Tankovića u redove SDP-a, da bi ga na kraju ponovno pozvao u svoju koaliciju.

"Vrata su mu otvorena", poručio je Sanader Tankoviću.

Sanader je izrazio žaljenje što je Tanković odustao od podrške HDZ-u zbog neispunjavanja uvjeta da se muslimanska manjina u Ustavu navedena kao Muslimani kompletno, dekretom Vlade, preimenuje u ime Bošnjaci. Šef HDZ-a je rekao kako je to protuustavno.

"Ovim ga putem pozivam da sa mnom potpiše sporazum", rekao je Sanader, a Kasum Cana se nadovezao kako među Muslimanima ima i puno Roma te kako zbog toga Tankovićev zahtjev nije mogao proći u Saboru. Cana je pozvao da Romi muslimani u Ustavu budu uvedeni kao romska manjina.

Demonstracije, ma hajte, odakle vam to?

Nakon što smo Sanadera pitali hoće li HDZ organizirati demonstracije ukoliko Mesić Sanaderu ne udjeli povjerenje za formiranje nove Vlade, Sanader je odgovorio: "Ma hajte, odakle vam to? Idemo dalje."

Upitan hoće li i danas ići na Pantovčak k predsjedniku Mesiću, Sanader je odgovorio: "sve smo se jučer dogovorili."

Nazif Memedi je na pitanje što će biti ukoliko Sanader ne bude mandatar nove Vlade, odgovorio: "Ako izgubimo, izgubimo zajedno, ako pobijedimo, pobijedimo zajedno", što je izazvalo pljesak i skandiranje "idemo dalje "članova Vladinog povjerenstva za Rome kojim predsjeda Jadranka Kosor.

Memedi je jučer razgovarao i s HDZ-ovcima i sa SDP-ovcima, a nakon toga i s predstavnicima Roma iz cijele Hrvatske koji su mu trebali pomoći u odluci kojoj stranci će dati podršku.

Jutros nešto poslije 10 sati došao je u prostorije HDZ-a, gdje je razgovarao sa Sanaderom, a iako je bilo najavljeno da će potpisati sporazum, činilo se da je negdje zapelo s obzirom na to da je sastanak trajao više od sat vremena.

A.B./I.K.

Pročitajte više