Prvi sastanak izvanredne palestinske vlade premijera Koreija

IZVANREDNA vlada palestinskog premijera Ahmeda Koreia, koja bi trebala na vlasti ostati samo mjesec dana, sastala se u ponedjeljak u Ramallahu prvi put nakon prošlotjedne krize koja je izbila oko njezina sastava.

Palestinski kabinet sastao se nedugo nakon što je predsjednik Palestinske samouprave Jaser Arafat imenovao Hakama Balauia novim, privremenim ministrom unutarnjih poslova.

Balaui je imenovan na mjesto generala Nasra Jusefa, koji je iz igre ispao nakon što se našao u središtu ozbiljne političke krize između Arafata, Koreia i palestinskog parlamenta.

Palestinsko vodstvo odlučilo je u nedjelju da će krizni kabinet vladati mjesec dana, nakon čega bi ga se moglo proširiti.

"Krizna vlada vladat će 20 do 25 dana, nakon toga će doći nova vlada i novi premijer", rekao je Korei u nedjelju.

Balaui je bliski suradnik Jasera Arafata. Član je Središnjeg odbora Fataha i zastupnik u palestinskom parlamentu. Obnašao je i dužnost glavnog tajnika kabineta Mahmouda Abbasa, koji je ostavku podnio u rujnu.

General Jusef iz kabineta je isključen, po Arafatovoj želji, nakon što je odbio prisegnuti prije nego što parlament odobri sastav vlade. Zahtijevao je također veći nadzor nad palestinskim službama sigurnosti, što je Arafat odbio.

Palestinski zastupnici Arafatu su osporavali pravo da ukazom imenuje kriznu vladu, ističući da temeljni akt Palestinske samouprave takvu vladu eksplicitno ne predviđa.

Pročitajte više