Prvi susret europskih i afričkih biskupa u Rimu

"Zajedništvo i solidarnost između Afrike i Europe" tema je prvog susreta biskupa dvaju kontinenata, koji je danas pod pokroviteljstvom Kongregacije za evangelizaciju naroda započeo u Rimu, objavila je Informativna katolička agencija (IKA).

Teme susreta novinarima su danas predstavili potpredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija, hrvatski kardinal Josip Bozanić i predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara, nigerijski biskup John Onaiyekan.

Ističući da su afrički biskupi u više navrata istaknuli potrebu intenziviranja odnosa između Crkava tih dvaju kontinenata kardinal Bozanić je rekao da se simpozijem želi napraviti kvalitativni skok na temelju sakramentalnog zajedništva biskupa.

S druge strane dobiva se dojam da Afrika biva sve napuštenija na političko-gospodarskom području, dok dolazi do izražaja nadmoć SAD-a i Europske unije, a u posljednje vrijeme i Kine, dodao je Bozanić.

Nigerijski biskup Onaiyekan ustvrdio je da afrički biskupi žele nešto naučiti od europske Crkve, koju, kako je rekao, smatraju svojom majkom.

"U globaliziranom svijetu postaje sve očitije da su problemi zajednički. Afrika je sprema ponuditi Europi svoje svećenike, čiji se broj u mnogim zemljama povećava i na taj joj se način nekako odužiti", dodao je Onaiyekan.

Ika prenosi da kardinal Bozanić očekuje kako će na simpoziju biti donesene konkretne odluke i smjernice, posebno na području odnosa prema islamu, evangelizacije i suradnje te suočavanja sa izazovima sekularizacije.

(Hina) xam yln

Pročitajte više