Prvo istraživanje radnih migracija u brodogradnji iz Hrvatske u Italiju

Prvi istraživački projekt "Prekogranični tijekovi radnih migracija iz Hrvatske u Italiju s naglaskom na brodogradnju", koji za Međunarodnu organizaciju za migracije iz Ženeve provodi zagrebačka agencija Target, bit će završen do kraja ožujka, a, po dosadašnjim procjenama, u talijanskim brodogradilištima radi oko 1000 radnika iz Hrvatske koji ondje, u odnosu na domaća brodogradilišta, primaju višestruko veće plaće.

Po riječima koordinatorice projekta Sunčanice Skupnjak Kapić iz Međunarodne organizacije za migracije, završno izvješće o istraživanju trebalo bi biti gotovo do kraja mjeseca, a nakon toga bit će javno predstavljeno.

Projekt, u sklopu kojega je i anketiranje radnika u Hrvatskoj i Italiji, počeo je u studenom prošle godine. Po riječima Skupnjak Kapić, u Hrvatskoj je obuhvaćen uzorak od više od 200 radnika u pet najvećih državnih brodogradilišta. U Italiji su anketirani radnici iz Hrvatske, ali s manjim uspjehom jer se većina osjeća nesigurno i strahuje da ne izgubi posao, kaže Skupnjak Kapić, dodavši da je to značajan pokazatelj. Procjenjuje se da ih oko 500 radi u brodogradilištu Monfalcone, oko 200 u Margheri, te manji broj u Genovi i Anconi.

Primanja radnika iz Hrvatske različita su, ali dosežu i do 3 ili 4 puta veće iznose nego u Hrvatskoj. Istodobno, u domaćim brodogradilištima nedostaje više stotina kvalificiranih radnika, posebice zavarivača i brodomontera, pa ih se dio uvozi iz inozemstva. Lani je u hrvatskim brodogradilištima radilo oko 350 stranih radnika.

Uz radnike, anketom su obuhvaćeni i učenici srednjih brodograđevnih škola. U te se škole upisuje sve manje učenika, a prema njihovim izjavama, veći dio zainteresiran je za emigriranje u zapadne zemlje.

Istraživanje Međunarodne organizacije za migracije provodi se u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, ministarstava rada i socijalne skrbi, sindikatima te nadležnim ministarstvima u Italiji, a može biti osnova za razvoj strategije smanjenja odlazaka radne snage u inozemstvo i istraživanja radnih migracija u drugim djelatnostima.

(Hina) xhšup ymć

Pročitajte više