Prvoga dana nove školske godine u Francuskoj samo nekoliko muslimanskih rubaca

MEĐU 12 milijuna francuskih školaraca koji su se u četvrtak vratili u svoje klupe vrlo je malo djevojčica s muslimanskim rupcem na glavi koji je francuska vlada zabranila zakonom koji ne dopušta isticanje vjerskih obilježja u školskim ustanovama.

Otmica dvojice francuskih novinara koje u Iraku drži islamistička militantna skupina tražeći od Pariza opoziv rečenog zakona zasjenila je početak školske godine. No muslimanske skupine koje djeluju u Francuskoj i koje su prije osuđivale zakon, odlučile su sada zamrznuti kampanju za njegovo ukinuće.

Čak i u školama u kojima su lanjske školske godine deseci djevojčica s velom bili svakodnevna pojava, u četvrtak je bilo tek nekoliko takvih slučajava ili nijedan. Školu Jacques Brel u La Courneuve, siromašnoj četvrti sjeverno od Pariza, pohađale su prošle godine 52 djevojčice s velom, no u četvrtak nije bilo nijedne. Njihovi su roditelji kazali da se protive zabrani ali ne žele riskirati izbacivanje njihovih kćeri iz škola.

U aktualnoj talačkoj krizi muslimani pokazuju svoje francusko domoljublje, a skupine koje su nagovarale djevojčice da rupcem prkose zabrani sada izbjegavaju sukob.

"Govorimo djevojčicama neka ne izazivaju državu", rekao je Fouad Alaoui, glavni tajnik Saveza francuskih islamskih organizacija, prije puta u Bagdad gdje želi pomoći u pregovorima za oslobađanje dvojice novinara.

Ministar obrazovanja Francois Fillon pozvao je škole neka prvoga dana prihvate sve učenice, a zatim će se tjedan ili dva s njima razgovarati. Ustraje li djevojka u svome, bit će isključena iz škole.

Francuska, koja ima pet milijuna muslimana i 600.000 Židova, europska je zemlja s najvećim brojem pripadnika tih zajednica. Zabrana nošenja napadnih vjerskih simbola odnosi se i na židovske kapice te velike kršćanske križeve čime laička država želi osigurati ravnopravnu primjenu svojih sekularnih načela.

Zabrana nošenja vjerskih obilježja ne odnosi se, međutim, na katoličke te na druge privatne škole.

Samo je jedan prosvjed održan u srijedu, uoči povratka u školske klupe. Dogodio se u alzaškom središtu Strasbourgu i okupio pedesetak osoba. No danas je tamo samo 10 djevojčica stiglo u školu s rupcem, javio je radio.

Preostalo je još jedno neobjašnjeno pitanje a odnosi se na zajednicu od 5.000 Sikha u Francuskoj koji još uvijek ne znaju mogu li nositi svoje turbane ili ne, o čemu će odlučivati svaki školski ravnatelj.

Sikhi tvrde da turbani nisu vjerski simboli.

Pročitajte više